home  mail  inspirerend  kenmerkend  beeldbepalend  grensverleggend prikbord

home

Waarom op wereldreis? Het verhaal van Johan en Mirjam over keuzes en nog veel meer...

 

Stoppen met werken? Een wereldreis is ook werken!

Augustus 1998, in de auto op weg naar een keukenzaak in Brabant. Als jullie de keuken gaan verbouwen moet je daar gaan kijken, kregen wij van vrienden te horen. Opeens verandert het onderwerp wel heel erg als Johan out of the blue zegt: 'we gaan het doen! We gaan weg, maar wel snel! Volgend jaar.' Ik moet even de link leggen. Hij bedoelt natuurlijk de wereldreis waar we het destijds over hebben gehad. Volgend jaar is wel erg snel.Maar ik ga meteen akkoord!


We hebben allebei gestudeerd en altijd gewerkt tijdens onze studie. Na onze studie zijn we direct aan het werk gegaan en we kunnen wel stellen dat het goed met ons gaat. Toch zijn we onrustig, terwijl ons drukke leventje daar bijna geen ruimte voor laat. Reden om eens na te denken over een break. Je bent immers jong en je wilt wat anders, maar nog geen kinderen. We hebben het gehad over een nieuwe studie, maar ook werken in het buitenland was een optie. Ook hebben we al wat vaker gereisd en dat beviel wel heel goed. Die keuze is dan makkelijk gemaakt. Zou je denken.
top

Wisselende reacties
Dat dachten wij ook. Johan is 28 en accountmanager bij KPN Telecom, hij heeft vorige week zijn manager verteld dat hij over 3 maanden stopt met werken. Ikzelf ben 29 en heb net mijn baan als communicatieadviseur bij Nestas communicatie verruild voor een tijdelijke baan dichter bij huis. Zodat ik meer tijd heb om aan de voorbereidingen van de reis te besteden. Hoewel je er helemaal voor gaat, blijkt het toch moeilijk om dat gesprek met je manager in te gaan om te vertellen dat je weggaat. Ook blijkt tijdens de voorbereidingen dat er toch wel heel veel bij komt kijken als je voor een jaar of langer vertrekt. En niet te vergeten de reacties van je omgeving: dol-enthousiast, maar ook kritisch en negatief.
top

Steeds opnieuw weg
Het is moeilijk om in een paar woorden aan te geven waarom je zoiets gaat doen. Het verschilt ook per persoon. Ik heb in zeven jaar twee studies gedaan, HEAO Communicatie en Bestuurskunde aan de VU. Daarnaast ben ik actief geweest in een studentenvereniging, heb altijd gewerkt naast mijn studie en een tijdje gestudeerd in het buitenland. Na mijn studie ben ik vier maanden naar Azië geweest. Vriendinnen haalden me over. Eindelijk de bank zo gek gevonden om mijn studielening te verhogen en toen haakten mijn vriendinnen af: allebei een goede baan gevonden. Het plan daarom uitgevoerd met een jongen die ik kende van de studentenvereniging. Met hem heb ik het geen vier maanden volgehouden, maar onderweg vrienden gemaakt en een onvergetelijke tijd gehad. Daarna is het blijven broeien. Het toeval wil dat ik van de ene tijdelijk baan in de andere rolde. Of misschien is het een onbewuste keuze geweest. Tussen detacheringsklussen, projecten en zwangerschapsvervangingen in, kon ik regelmatig wat langer weg. Dan eens twee maanden, dan eens drie maanden. Toch wil ik nog meer, echt een jaar weg. Dat lijkt me heel gaaf en ook stoer: iets doen wat niet iedereen doet.
top

De carrière
Voor Johan geldt eigenlijk hetzelfde. Ook hij heeft zeven jaar gestudeerd, commerciële economie aan de HEAO. Eigenlijk had hij helemaal geen tijd om te studeren. Reizen in Amerika, een jaar dagelijks bestuur op de studentenvereniging en een eigen bedrijf dat steeds meer tijd ging kosten. Uiteindelijk toch maar het papiertje gehaald en het eigen bedrijf ingeruild voor een baas. Na een korte omzwerving begon hij drie jaar geleden bij KPN Telecom als trainee. Maar niet voor we eerst samen twee maanden naar Vietnam vertrokken. Ook Johan beviel het leven van de backpacker, maar de carrière trok harder.
top

Bijna perfect
Eigenlijk krijg je dan het beeld waarin vele van ons zich zullen herkennen. Om heel eerlijk te zijn, klinkt het vrij blasé: we hebben een eigen huis, een boot en twee leaseauto's voor de deur. En dat terwijl we pas een paar jaar werken. We werken vrij hard en onze vrije tijd zit propvol met etentjes met vrienden, klussen in ons huis, de schouwburg en zeilen in Turkije. We zien om ons heen aan collega's dat het zo nog jaren door kan gaan. Het huis wordt groter, de leaseauto wordt mooier en daarin komen al snel de kinderzitjes. Er moet steeds harder gewerkt worden, want je krijgt een steeds betere baan. Bah. Ik werk om te leven, was altijd mijn zinspreuk. Ik wil niet alleen maar werken en dan te oud zijn om nog leuke dingen te doen. Dus het werd tijd voor actie.
Johan had wel nog steeds moeite met de carrièrebreuk. Elk jaar promotie, maar wat als je een jaar weg bent. Toch hebben we begin vorig jaar een spaarschema opgesteld met de bedoeling om over vier jaar op reis te gaan. Want wat plan je nu niet tegenwoordig. Het onderwerp was niet meer actueel, totdat Johan er opeens over begon, die dag dat we op zoek waren naar een keuken. Ook kreeg hij steeds meer het gevoel dat er meer is dan alleen werken. Tijd voor een spannende stap dus, en wel voor we gaan settelen. Geen keuken gekocht, maar ons gestort op de reis. Het vergt nog heel veel voorbereiding voordat we weg kunnen.
top

Het beslissingsmoment
Eerst hebben we uitgezocht hoeveel geld we nodig dachten te hebben en op welke termijn dat haalbaar was. We hebben gepraat met de bank, voor antwoorden op vragen als: wat doen we met het huis, verkopen of verhuren en wat is er mogelijk met hypotheek. Het advies was enthousiast: niet verkopen, resterend bouwdeposito gebruiken en desnoods extra hypotheek afsluiten. Met andere woorden, de bank zag ons liever weggaan dan blijven! Volgens een vastgoedbedrijf behoort verhuren van ons huis tegen kostprijs tot de mogelijkheden. De belangrijkste randvoorwaarden zijn positief en dus wordt de datum van vertrek gesteld op juni 1999.
top

Ups en downs
Vanaf dat moment hebben we vrienden en familie ingelicht. De reacties waren heel uiteenlopend. Mensen die het altijd al hadden willen doen, maar bekenden niet het lef hebben. Maar er waren ook genoeg mensen die zich niet voor konden stellen dat je een goede en leuke baan opgeeft voor onzekerheid. De voorbereiding verloopt vanaf dat moment met ups en downs. Je kunt niet bijna een jaar lang full time aan zo'n plan werken. Wat wel full time doorgaat is sparen. Vanaf augustus heb ik geen kleren en schoenen meer gekocht en Johan draagt zijn pakken nu af. Daarnaast de regelactiviteiten: veel moeite om een ziektekostenverzekering te vinden (die genoeg dekt en toch betaalbaar is), abonnementen en verzekeringen opzeggen, een zaakgelastigde bereidt vinden onze zaken te behartigen inentingen halen (alles wat er te halen valt), een voorlichtingsmiddag volgen in het Havenziekenhuis en een uitgebreide EHBO-cursus. Johan doet het meeste regelwerk en is druk bezig met het opzetten van onze internetsite www.wereldreiziger.com. Ik besteed het meeste tijd aan inlezen op landen, foto-ideeën opdoen en sporten (reizen vergt veel van je conditie). Datgene wat voor de meeste mensen cruciaal lijkt, daar komen we het minste aan toe: het opstellen van de reisroute.
top

Waar gaat het heen
Samen met het Handboek voor de Wereldreiziger en internet komen we tot een grove planning. We moeten een volgorde bepalen waarin we rekening houden met wat we willen zien, met seizoenen en weersomstandigheden en met goede en vooral goedkope verbindingen. We nemen ook een lange en een korte variant, met een beslismoment na zes maanden. Hoe zal het er dan voorstaan met ons budget, met onze fysieke gesteldheid, met onze zin en uithoudingsvermogen en vooral: kunnen we het nog met elkaar vinden. Soms bekruipt me even een onbehaaglijk gevoel, nog nooit is de toekomst zo onzeker geweest. Voor een langere periode kun je absoluut niet voorzien hoe je leven eruit zal zien. Maar zodra ik een reisgids in mijn handen heb, kan ik bijna niet wachten om weg te gaan. Voor dit moment: staan we in onze kluskleren klaar om toch een (wat goedkopere) keuken te plaatsen, zodat we ons huis tegen een hogere prijs kunnen verhuren!

top

home  mail  inspirerend  kenmerkend  beeldbepalend  grensverleggend