home  mail  inspirerend  kenmerkend  beeldbepalend  grensverleggend prikbord

home

Reisinformatie over Oeganda.

 
 
 

Grensverleggend Oeganda

Een groen en bruisend land. Vriendelijke mensen die een prettig en vruchtbaar land bevolken. Veel water, heuvels en dieren. En nog bijna geen toeristen.

Route

Wij zijn Oeganda binnengekomen vanuit Kenia met eigen vervoer, via de meest gebruikte grensovergang Mabale-Tororo. Onze eerste stop was Jinja en direct daarna Kampala. Vanuit Kampala zijn we richting zuid-westen afgereist, met Lake Nabugabo en Lake Mburo NP als tussenstops op weg naar Kabale. Vanuit Lake Bunyonyi nabij Kabale op een neer geweest naar Kisoro en Mgahinga NP in het uiterste zuiden van Oeganda. Met een zijwaarts uitstapje naar Queen Elisabeth NP via Kampala weer terug naar Kenia.

Bestemmingen

Jinja
Je zou het niet zeggen als je er doorheen rijdt, maar Jinja is de op een na grootste stad van Oeganda. Het ademt de sfeer uit van een heel klein stadje in de jaren 50. Brede, rustige straten en weinig verkeer. In de Mainstreet zijn alle voorzieningen aanwezig (bank, postkantoor, supermarkt, tankstation etc), behalve email. Niet te missen is natuurlijk de bron van de Nijl, want Jinja ligt precies aan de baai waar het Victoriameer de Nijl in stroomt.

Accomodatie: Zo'n 8 km buiten Jinja, richting Bujagali Falls, liggen twee campings aan de Nijl. De Exlorers Campsite ligt hoog op de oever, met een geweldig uitzicht over de Nijl. Basic voorzieningen zijn aanwezig, maaltijden als je je op tijd aanmeld. De douches zijn aan de achterkant open, zodat je tijdens het douchen kunt genieten van een prachtig uitzicht. Er worden ook banda's verhuurd. Speke's Campsite ligt laag, direct aan de stroomversnelling die Bujagali Falls heet. Ook op andere plaatsten in en rond de stad zijn campings, of kun je je tent opslaan bij hotels.

Eten: Wij hebben zelf gekookt (groente en vlees is goed en goedkoop verkrijgbaar). Het eten bij Explorers schijnt ook erg goed te zijn (6000 ushs voor hele maaltijd) en ook in het stadje schijnen goede restaurantjes te zijn.

Activiteiten: Aan de rivier is een plaquette gemaakt, om het begin van de Nijl de markeren. Er is een parkje bij en stalletjes met drank en souvenirs. Ook kun je boottochtjes maken hier. Wat wij niet hebben gedaan, maar wat wel erg gaaf schijnt te zijn is een raftingtochtje op de Nijl. Bij Explorers kost dit 65 usd.

Vervoer: De weg tussen Jinja en Kampala is goed. Vanaf de grens met Kenia is Jinja de eerst noemenswaardige plaats. Het eerste deel vanaf de grens is slecht, maar de tweede helft is vrij goed.

Kampala

Hoewel Kampala nog geen megastad is, is het door de verspreidde ligging over vele heuvels lastig om je weg te vinden. Bewegwijzering is nihil, dus een goede kaart is aan te raden. Op elke heuvel ligt wel een ander gebedshuis (kerk,moskee, tempel erc), die allen een mooi uitzicht bieden over Kampala. Er zijn niet echt veel bezienswaardigheden, behalve de graftombes van Kasubi, van het vroegere Koninkrijk Buganda.

Accomodatie: Hotels en campings genoeg in Kampala en het aanpalende Entebbe. Red Chilis Hideaway is een erg goede campingsite, met prima voorzieningen (flushtoilets, hete douches, restaurant, gemeenschappelijke ruimte en email). Er zijn ook dormbedden beschikbaar. Vanaf deze camping in de outskirts ben je in 15 minuten in het centrum (met je eigen vervoer). Komende vanaf Jinja moet je net voor Kampala bij de Metro Supermarkt naar links.

Eten: Er zijn genoeg restaurant in Kampala en het eten van de Red Chilis zag er ook erg goed uit. Wij hebben zelf gekookt, ingredienten genoeg beschikbaar.

Email: Er is een computer op de camping aanwezig (150 ushs per minuut), maar betere voorzieningen zijn er in het centrum. Er zit een goed emailcentrum, The Dome, op Kampala road, aan de rechterzijde gezien vanuit de richting Jinja, direct voor het Agip tankstation en fastfoodketen Nando's. Het zit boven de winkel in kantoorartikelen.

Bezienswaardigheden: Absoluut de moeite waard zijn de Kasubi Tombs. Hier liggen een aantal koningen van het Buganda Koninkrijk begraven. De gratis gids geeft een interessante toelichting. Verder schijnt het Museum wel aardig te zijn.

Vervoer: Kampala is een knooppunt van wegen en vanuit hier kun je alle kanten uit, zowel met eigen vervoer als met de bus. In en rondom Kampala zijn de meeste wegen verhard.

Lake Nabugabo
Dit randmeer aan het Victoriameer is mooi en heerlijk rustig. Geen grote dieren, maar wel veel vogels. Het is even lastig om de weg er naartoe te vinden. Voordat je vanuit de richting Kampala het stadje Masaka binnen rijdt, is er naar links een afslag. Bij de afslag staat een bordje 'Church of Uganda Holiday and Conference Centre'. Hier ga je in en dan neem op de eerstvolgende kruising de zandweg naar links. Deze dirtroad is behoorlijk lang en overal staan bordjes van de Church of Uganda. Zo kun je prima de weg naar het meer vinden. Voor 5000 per tent kun je hier je tent opslaan, ze hebben ook banda's te huur. De enige restrictie is: geen bier. Direct hiernaast ligt nog een camping, maar die schijnt niet veilig te zijn. Als je op tijd aankomt, kunnen ze eten voor je maken, maar het is wel handig om eten bij je te hebben. Je kunt hier heel goedkoop een kano huren om het meer te bevaren en het schijnt ook veilig te zijn om er in te zwemmen.

Mburo National Park
Een prachtig park, niet al te groot, maar met heel veel dieren. Het handigste is om de main gate te nemen, vanuit Lyantonde de eerste die staat aangegeven, want de dirtroad van de doorgaande weg naar deze ingang is in goede conditie. De dirtroad naar de andere ingang is veel langer en heel erg slecht. Op de track naar het restcamp zie je al veel dieren (impala's, zebra's,topi's, warthogs etc), daarnaast zijn de Lakesidetrack en de Impalatrack aan te bevelen: veel dieren (buffalo's, bavianen, waterbuck, velvetapen). Er zijn twee viewpoints die beide de moeite waard zijn. Er zijn meerdere campsites in het park en bij het restcamp zijn ook banda's te huur. Op de campsites zijn geen voorzieningen aanwezig, dus zorg dat je alles bij je hebt (ook water). De campsite halverwege het meer vonden wij het mooist. De waterbuck staan nieuwschierig toe te kijken terwijl je je tent opzet en achter je briesen de nijlpaarden in het water. Soms controleren ze niet en lukt het om gratis te kamperen. De entree is 7$ per persoon en 30$ voor de auto. Bij ons hanteerden ze de heel voordelige wisselkoers van 1000 ushs voor een dollar. Ik zou altijd even vragen....

Kabale/Lake Buyonyi
In dit kleine stadje in het zuiden is niet veel te doen, wel is er alles te koop. Goede supermarkten en tegenover de Hot Loaf Bakery zit een prima groentewinkeltje dat wordt gerund door heel eerlijke vrouwtjes. Veel beter is het om door te rijden tot zo'n 7 km buiten het stadje naar het Buyonyi meer. Dit prachtige kratermeer ligt tussen de vulkaanpieken. Je kunt er kanoen en er zijn mooie vogeleilanden in het meer. Op sommigen kun je ook overnachten.

Accomodatie: Als je in Kabale zelf wilt overnachten is het Visitours Hotel aan te bevelen. De kamers zijn erg basic (5000 ushs voor twee personen), maar het eten is goed en goedkoop. Aan het Buyonyi meer is het Bunyonyi Overland Camp and Park een aanrader. Vanaf Kabale staan bordjes om je de weg te wijzen. De camping ligt aan het meer en het personeel is erg vriendelijk. Kamperen kost slechts 2000 ushs per persoon en ze hebben ook banda's. Het eten hier is niet goedkoop, maar wel erg lekker (mn de crayfish). Er zijn hier ook kano's te huur. Eigenaar Ivan kan soms nog wel eens wat voor je regelen als het gaat om gorillatrekkingpermits voor Mgahinga.

Kisoro
In dit kleine plaatsje is niet veel te beleven. Voor de meesten is het slechts een uitvalsbasis voor gorillatrekking en andere tochten in het Mgahinga National Park. Op maandag en donderdag is er markt en biedt het anders wat stoffige plaatsje een kleurrijk aanzien. Er zijn meerdere hotels in het stadje, maar als je toch naar het National Park gaat, kunt je direct naast de ingang kamperen op de community campground. Dit kost 2000 ushs per persoon en er zijn ook banda's te huur. Voorzieningen zijn erg basic, neem water en eten mee. Als je het vroeg genoeg laat weten, dan kunnen ze ook wat voor je koken. Het kantoor van de Mgahinga Wildlife Authority zit aan de hoofdweg. In principe is dit de enige plek om een gorillapermit te kopen voor Mgahinga. Voor meer info over gorillatrekking, zie het kopje tips en wetenswaardigheden.

Queen Elisabeth National Park
Een vrij groot park bijna aan de grens met Zaire. Het wordt doorsneden met de doorgaande weg naar Fort Portal. Dus ook zonder het park in te gaan, kun je al verschillende dieren zien. In het bloedige verleden zijn veel dieren afgemaakt en langzaam is de veestapel herstellende. Hippo's en grote vogels zijn er echter in overvloed. De meren Edward en George liggen aan de uiteinden van het park en staan met elkaar in verbinding via het Kazinga Channel. Een boottocht over dit kanaal levert spectaculaire beelden op van vogels en gapende Nijlpaarden. Ook de kraterroute in het noordwesten van het park vonden wij de moeite waard. Niet zoveel dieren, maar wel prachtige natuur. Er zijn meerdere campsites, waarvan twee aan het Kazinga Channel. Erg mooi, wel zelf alles meenemen. De campsite bij het dorp heeft wat meer voorzieningen. Er is ook een dure lodge en er schijnen dormbedden te zijn bij het student camp. Daar vlakbij is ook een canteen, waar je heerlijk kunt zitten met uitzicht over het water. Het kamperen is niet goedkoop hier, namelijk 7500 ugsh per persoon. Entree voor het park is 15 $ per persoon en 30$ voor de auto

Kosten

In maart 2000 stond de wisselkoers voor de Oegandese shilling (ushs) op 1500 voor een (cash) dollar. De koers voor travelllercheques is lager, namelijk 1490. Bovendien vragen ze redelijk wat commissie (10.000 ushs) en kun je slechts bij enkele banken terecht. Het beste is om geld te wisselen in Jinja of Kampala. Er schijnen in Kampala ook opnames op creditcard mogelijk te zijn. Elders in het land zijn de koersen veel slechter (1300 ushs voor een dollar op een travellers cheque). Tip: bij veel parken kun je entree en dergelijke betalen in travellers cheques, handig en ze rekenen geen commissie! De kosten varieren enorm. Als je kampeert, altijd zelf kookt en niet teveel kilometers maakt op een dag, dan kun je voor niet al te veel rondkomen in Oeganda (10$ per dag). Duur zijn westerse artikelen (pindakaas), parken en op toeristen gerichte activiteiten. Voor een park betaal je al snel 7 tot 15 dollar per persoon en 30 dollar voor de auto. Een boottochtje van twee uur in een gemiddeld park kost als snel 20 $ per persoon.

Veiligheid
Op zich is Oeganda een heel veilig land. De gebeurtenissen in het verleden zijn voorbij en er wordt hard gewerkt aan rust en veiligheid. Er zijn enkele probleemgebieden aan de verschillende grenzen. Dat zijn echter rebellen uit naburige landen en het blijkt moeilijk om die altijd op tijd te achterhalen. In maart 2000 was het noordelijke gebied, vanaf Murchison Falls NP tot aan de grens met Sudan niet helemaal rustig. Wij zijn dan ook niet in het noorden geweest. Ook in het grensgebied met Zaire rommelt het nogal eens. Queen Elisabeth is nog ok, maar wij zijn niet verder westelijk gegaan. Het Ruwenzori Park -aan de grens- was ook gesloten. Mgahinga NP aan de grens met Rwanda was veilig. Het beste is om lokaal na te vragen hoe de zaken ervoor staan. Met uitzondering van deze problemen is Oeganda heel veilig, naar ons idee veiliger dan Kenia. In Kampala kun je zonder bang te zijn rond lopen (in tegenstelling tot Nairobi). Ook hebben wij 's nachts wel eens de auto met spullen erin langs de weg laten staan. Niets aan de hand. Dat zouden we in Kenia echt niet doen.

Tips en wetenswaardigheden

Gorilla's
Een van de belangrijkste bezienswaardigheden zijn de met uitsterven bedreigde berggorilla's. De parkkosten zijn enorm, maar wij vonden het absoluut de moeite waard. Er zijn twee mogelijkheden, Bwindi en Mgahinga. Per park zal ik alle voor en nadelen proberen te schetsen.
- Bwindi Impenetrable np
Alleen te regelen in Kampala (Wildlife Authority nabij het Sheraton Hotel in het Jubilee Park midden in de stad), de kosten bedragen 250$ per persoon excl parkfee (15$). Er zijn per dag tweemaal zes plaatsen te vergeven. Soms is er een reservelijst waar je je op kunt laten plaatsen bij het park zelf. Het is een echt regenwoud, vrij zwaar om in de lopen. De twee groepen zijn vrij groot, maar het kan zijn dat je ze na een paar uur lopen door ondoordringbaar bos niet hebt kunnen vinden. Geen geld terug.
- Mgahinga Gorilla np
Alleen te regelen in Kisoro (park authority aan hoofdweg in het dorp), de kosten bedragen 175$ per persoon excl parkfee (15$). Er zijn per dag zes plaatsen te vergeven. Het is een park rondom drie vulkanen, een groot deel van het bos biedt prachtige uitzichten. Er is goed te lopen. De groep is niet heel erg groot, ongeveer 10 apen. Het park loopt door in Rwanda en Zaire en het kan zijn dat de apen de grens overgaan. Je kunt ze dan niet bezoeken. Als ze de dag voordat je geboekt hebt de grens over zijn, kun je je reservering ongedaan maken en je geld terug krijgen. Als ze aan de Oegandeze zijde zitten en je gaat lopen, maar je vindt ze niet; pech, maar geen geld terug. Dit laatste zal echter niet vaak gebeuren, omdat het bos redelijk toegankelijk is.

De keuze is moeilijk te maken, wij hebben Mgahinga gedaan, en omdat het toch wat geld scheelde en omdat het mooi en makkelijk lopen is. Het lastige is dat je eerst helemaal naar Kisoro moet om het te regelen. Er is bijna nooit direct plek en dan moet je daar wachten (niets te beleven) en op en neer rijden (geen fijne weg). Soms kan Ivan, van de Bunyonyi Overland Camp nabij Kabale wel wat voor je regelen. Let wel op, je bent pas zeker van een plaats als je een bonnetje hebt met je aanbetaling van 50$. Als ze in Kampala of Kabale via de radio voor je reserveren, reken er maar niet op dan je dan plek hebt.

De bewaking is enorm (8 soldaten cq rangers), je mag precies een uur bij de gorilla's blijven op een afstand van vijf meter en je krijgt nooit de garantie dat je ze ziet. Maar als je ze ziet, dan is het een onvergetelijke ervaring.

Visum
Een visum voor Oeganda kost officieel 30 $ en is gewoon verkrijgbaar aan de grens (of bij aankomst op het vliegveld). Als je geluk heb geven ze je drie maanden (maximum). Wij hebben een studentenkorting geregelt, dan betaal je 20 $, maar toen kregen we ook maar een maand.

Eigen vervoer
Zoals in veel landen in Afrika, is het ook in Oeganda ideaal om eigen vervoer te hebben. Er rijden natuurlijk bussen en matatu's, die bijna alle plaatsten wel aandoen, maar er gebeuren ontzettend veel ongelukken. Nationale Parken zijn niet te bereiken met het openbaar vervoer en er is geen vervoer in de parken. Lopend mag je er bijna nooit in. Kortom, een eigen auto is perfect. Wij hebben een auto met Kenisiaanse platen en geen carnet. Je papieren laat je achter bij de grens, de formaliteiten een beide kanten nemen ongeveer twee uur in beslag. In Oeganda moet je 20$ roadtax betalen. De doorgaande wegen zijn vrij redelijk, maar zodra je van je hoofdroutes afwijkt zijn het slechts dirtroads die het onmogelijk maken om harder dan 40 km te rijden. Behalve bussen en matatu's, waarvoor je erg moet uitkijken, is er weinig verkeer op de weg. De bewegwijzering is nihil en goede kaarten en reisgidsen zijn wel een voorwaarde. Benzine is goed verkrijgbaar, maar wel erg duur. Voor in de parken is het verstandig om wat jerrycans bij je te hebben. Reservebanden zijn ook een must, zeker als je een beetje bushy tracks doet in de parken.

top

home  mail  inspirerend  kenmerkend  beeldbepalend  grensverleggend