home  mail  inspirerend  kenmerkend  beeldbepalend  grensverleggend prikbord

home

Reisinformatie over Tanzania.

 
 
 

Grensverleggend Tanzania

Een zeer uitgestrekt land, met een relatief lage bevolingsdichtheid. Uitgestrekte landschappen van bergen, graslanden en akkers. Zeker in het noorden en oosten echter een zeer westerse uitstraling.

Route

Wij zijn in het noorden Tanzania binnengekomen vanuit Kenia, bij de meest gebruikte grensovergang Namanga. Via Arusha en Karatu eerst naar het westen, naar de Ngorongoro krater. Toen weer terug en via Moshi in het noordoosten parallel aan de kust afgezakt naar het zuiden naar Dar es Salaam. Vanuit Dar es Salaam een uitstapje gemaakt per boot naar Zanzibar. Vervolgens de reis voortgezet in de richting van Malawi (zuidwest) via de plaatsen Morogoro, Mikumi Park, Iringa en Mbeya. De grens met Malawi overgestoken bij Kaporo

Bestemmingen

Arusha
Een dorp vol toeristenmannetjes. Het vormt immers het vertrekpunt van alle safari's naar Serengeti en Ngorongoro. Naar mijn idee zijn er echter weinig bezienswaardigheden in het dorp. Je regelt wat je moet regelen en dan ontsnap je zo snel mogelijk aan alle touts. Als je een georganiseerde safari wilt doen, dan is Arusha de plaats om dat te regelen.

Accomodatie: Er zijn genoeg hotels in diverse prijsklassen en er zijn twee campings nabij het dorp. Masai Camp is uitstekend qua voorzieningen (2500 pp), trekt veel overlanders, maar het ontbrak toch een beetje aan sfeer. Je kunt hier eten (maar dat is relatief duur). Zo'n 20 km buiten Arusha op weg naar de Ngorongorokrater bevindt zich de Maserani Snakefarm en hier kun je ook kamperen.

Eten: Er is voldoende keus aan restaurants in het dorp, evenals lokale eetstalletjes. Ook op de Masai Camping kun je eten. Wij hebben zelf gekookt.

Email: We hebben verschillende uitgangsborden met email gezien, maar we hebben het niet uitgeprobeerd. We kunnen dus niets zeggen over prijs en kwaliteit.

Bezienswaardigheden: In het dorp hoegenaamd niets. Op weg naar de krater kun je wel de Maserani Snakefarm bezoeken (20 km vanaf Arusha). Serengeti, Ngorongoro en Lake Manyara zijn natuurlijk dé bezienswaardigheden, maar nog altijd op een halve a hele dag rijden vanaf Arusha.

Vervoer: Er gaan dagelijks meerdere minibusjes en gewone bussen naar Dar es Salaam, Moshi en Nairobi. Met het eigen vervoer kun je in één dag naar Nairobi rijden. Ook is het mogelijk om, als je vroeg vertrekt, in één dag naar Ngorongoro te rijden (dan heb je geen tijd meer om daar die dag nog rond te touren).

Ngorongoro/Karatu
Het Ngorongoro NP ligt in en rond een grote krater, op weg naar het Serengeti NP. Het is een mooi park, waar op een beperkt grondgebied veel dieren rondlopen. In iets minder dan een volle dag kun je de hele krater zien. Het is daarom mogelijk te verblijven in het laatste dorp voor de ingang (Karatu) of een combinatie te maken met Serengeti en/of Manyara NP's.

Accomodatie: In het park zijn meerdere campsites. Slechts één daarvan hoef je niet te reserveren en die kost 20$ per persoon. De overige campsites kosten 40$ per persoon. Verder zijn er in het park alleen dure lodges. De laatste kampeermogelijkheid voor het park is de Ngorongoro Safari Lodge in Karatu. Dat is een prima camping voor 2300 tsh per persoon, alleen het restaurant bij de camping is niet te betalen. Het is vanuit Karatu nog een uur rijden naar het park. Naar ons idee de beste optie.

Vervoer: Het park is alleen toegankelijk met eigen vervoer of met behulp van een tour. In Karatu is nog wel te komen met de bus. Wellicht is het mogelijk om op de campsite een deal te sluiten met een van de overlandtrucks die er bijna altijd wel staan. De weg is bijzonder slecht, vanaf Arusha is het eerste stuk goed, maar zeker een halve dag moet je over lavabrokken en gaten rijden.

Moshi
De uitvalsbasis om Mt Kilimanjaro te zien en te bezoeken (behalve in het regenseizoen). In het stadje zelf lijkt niet veel te doen te zijn, maar dat hebben we ook niet echt bezocht, moet ik toegeven.

Accomodatie: Wij hebben gekampeerd bij het Golden Shower Restaurant. Een kleine en eenvoudige maar prima camping een paar kilometer buiten het stadje. Qua campings hebben wij verder geen mogelijkheden kunnen vinden. Er zijn hotels in het stadje aanwezig.

Email: Er zijn wel emailmogelijkheden, maar wij hebben niets uitgeprobeerd.

Vervoer: De doorgaande weg van Arusha en Kenia naar Dar es Salaam loopt via Moshi, kortom bussen genoeg. De wegen zijn vrij goed.

Dar es Salaam
Een prima stad, waar echter ook niet heel veel te beleven is. Bijna typerend voor Afrikaanse steden. Een compact centrum met een prettige sfeer. Je kunt er relaxed ronddwalen en de koloniale sfeer opsnuiven.

Accomodatie: Er is keuze genoeg aan accomodatie in Dar. Erg goedkoop is de Salvation Army net buiten het centrum, waar je een banda voor twee personen met ontbijt hebt voor 9000 shilling. Je kunt hier ook kamperen. Tevens kun je hier je auto laten staan als je naar Zanzibar gaat (kosteloos?). Een andere mogelijkheid, in het centrum, is de YMCA. Niet supergoedkoop. Iets buiten Dar ligt aan de noordzijde het Silversands Resort dat een mooie campsite aan het strand heeft. Vaak druk met overlanders. Je kunt hier je auto laten staan tegen een vergoeding van 1 a 2 dollar per nacht (onderhandelen). Tenslotte schijnt er nog een campsite te zijn als je vanuit het centrum met de ferry oversteekt. Goedkoper maar meer basic, hebben we gehoord.

Eten: Restaurants genoeg in en rond Dar, waarvan vele ook Westers georienteerd zijn. Bij Silver Sands kun je eten (matige prijzen) en de Salvation Army heeft een restaurant (reserveren). Wij hebben zelf gekookt, want er zijn ook genoeg supermarkten met heel veel lekker eten.

Email: Er zijn vele emailcafe's in Dar. Zoek een goede uit met een satelietverbinding, dan gaat het nog sneller dan in Nederland. In Libya Street, net links om de hoek van Morogoro Road als je vanuit de haven komt zit een goede: Stop 'n Surf. Iets verder rechtdoor op Morogoro Road zit aan je linkerhand een bedrijvengbouw met ook een erg goed emailcafe op de eerste verdieping. De kosten bedragen slechts 1000 shilling per uur.

Diversen: In het Shoppersplaza zit een goede (maar dure) supermarkt en op de eerste verdieping een erg goede (ook prijzig) fotozaak. Het zijn Indiers, dus eerst goed een prijs afspreken (7800 schilling voor een rolletje van 36). Erg goede kwaliteit. De boekwinkel in Shoppersplaza heeft niet zoveel, beter gesorteerd is de boekwinkel in de Msasani Slipway. De LP Malawi/Mozambique/Zambia is hier niet te krijgen (ook niet in Malawi). Dus als je die kant uit gaat, meenemen van huis of kopen in Nairobi.

Vervoer: Alle verbindingen in Tanzania lopen zo ongeveer via Dar. Genoeg lange afstandsbussen. Er gaan ook enkele treinen, naar het noordwesten en het zuidwesten. Vervoer in de stad gaat met dalladalla's en taxi's. Dar is tevens de uitvalsbasis voor Zanzibar. Alle ticketbureau's zitten in de haven en de goedkoopste is de Flying Horse. Geen mannetjes geloven, gewoon bij het kantoortje kopen; 30$ voor een retourtje. Als je zeker weet dat je ook met de goedkope boot terug wilt, kun je beter een retour kopen, dat scheelt je gezeik op Zanzibar. De terugtocht naar Dar duurt echter de hele nacht en echt iedereen wordt zeeziek. De snelle boot kost 45 tot 60$ voor een retour en die doet er 2 uur over (meerdere vertrektijden).

Zanzibar
Een boeiende mix van culturen, dat is Zanzibar. Ik denk wel dat in het hoogseizoen alles heel vol en druk is met toeristen. In mei is het er echter heerlijk. Het is wel allemaal relatief duur en afdingen is moeilijk.

Stonetown
Een prachtige stad, klein van opzet (zeker het oude centrum) met allemaal kleine steegjes en pleintjes. Je kunt gemakkelijk alles lopend doen. Er zijn musea, maar alleen al het rondlopen in de stad met zijn verschillende bouwstijlen is leuk.

Accomodatie: Stonetown zit helemaal vol met hotel in diverse prijsklassen. Een mooi hotel, maar met een onvriendelijk benadering, vonden wij de Karibu Inn. Wel dicht bij eetstalletjes, het postkantoor etc. Beter beviel ons het Pyramid hotel, af te dingen naar 12800 shilling. In de buurt van de haven zijn ook wel guesthouses te vinden voor 6 dollar per nacht.

Eten: Keuze aan eetgelegenheden is ook groot. Favoriet blijven de Forodhani Gardens. Een verzameling eetstalletjes in een vervallen parkje. Het gaat leven vanaf half zes. Dit is het goedkoopste eten in Stonetown. Een aardig alternatief is het Indische restaurant in dezelfde straat als de Karibu Inn (Shanganistreet) Radha Food House.

Email: De prijzen zijn dubbel zo hoog als in Dar, namelijk 2000 per uur. Maar het werkt vrij snel en goed. De beste plaats is naar ons idee naast het postkantoor in de oude stad.

Bezienswaardigheden: Behalve het rondlopen in de stad is het Palace museum de moeite waard. Niet te groot en interessant. Het Peace Memorial Museum is interessant maar erg vervallen. Hoewel wij geen fans van tours zijn, is een zogenaamde spicetour erg aan te bevelen. Wij waren zeer tevreden over de tour bij Mr Mitu (vlak bij de haven, naast Cine Afrique). Dit kost 10 $ en bij andere travelagencies kun je wellicht afdingen naar 8$. Je bezoekt een spicefarm en ziet, ruikt en proeft allerlei specerijen, kruiden en fruit. Een goede lunch, wat ruines van oude gebouwen en een uurtje strand zijn inbegrepen.

Vervoer: In de stad heb je eigenlijk nooit vervoer nodig. Alles is loopbaar, ook vanaf de haven de stad in. Naar de diverse stranden in het oosten en noorden gaan dure minibusjes (3000 tsh voor een enkele reis Nungwi bijv) maar ook dalladalla's (slechts 700 tsh naar Nungwi). De wegen zijn redelijk en de dalla's doen er niet veel langer over dan de minibusjes. Alle dalla's vertrekken vanaf de markt in Stonetown, vraag naar het busnummer en ze wijzen je wel waar die staat.

Nungwi
Het meest noordelijk gelegen strand. In het hoogseizoen schijnt het overstroomt te worden door backpackers, maar in het laagseizoen is het er goed toeven. Het schijnt dat er hier het meeste strand overblijft als het vloed is.

Accomodatie: Wederom keuze genoeg. Wij hebben het erg naar ons zin gehad in de banda's van de Jambo Brothers (vanaf de stopplaats van de dalladalla naar links en dan richting de zee lopen. Bij de zee een stukje naar rechts). Afdingprijs is 12800 tsh voor een banda met twee bedden, muskietennet, eigen douche en toilet inclusief ontbijt.

Eten: Niet het goedkoopst maar wel erg lekker is het eten bij het Fat Fish Restaurant (bij Amaan Bungalows). Arriveer net iets na zevenen en je hebt je eten als eerste. In het dorp zelf zijn lokale eetstalletjes waar je kunt eten tegen eenfractie van de prijs van de restaurants aan de waterkant.

Email: Niet aanwezig

Bezienswaardigheden: Vooral veel strand. Er worden snorkeltripjes aangeboden, maar die leveren weinig meer op dan snorkelen vanaf het strand. Johan heeft twee duiken gedaan bij het Nemba Athol, via de duikschool bij Paradise Bungalows. Veel vissen, grote schilpadden maar matig koraal was het commentaar van Johan. Goede duikschool, kosten incl lunch voor twee duiken 80$ (ivm lange afstand naar athol).

Vervoer: Dalladalla 16 gaat naar Nungwi. Kosten 700 tsh voor een rit van ongeveer 2 uur. Vanaf Nungwi kun je naar Kenda, een dorpje verderop, lopen met laag water of met een bootje.

Mbeya
Mbeya is de laatste tussenstop voor de grens met Malawi. Een grotere stad met een niet onaardig centrum. Het schijnt er 's nachts niet echt veilig te zijn. Behalve een meteoriet op zo'n 65 km afstand is er in Mbeya weinig te beleven.

Accomodatie: Supergoedkoop en prima accomodatie heeft het Karibuni Centrum (Zwitserse missie). Kamperen kun je hier voor 2000 tsh en het eten in het restaurantje is ook erg goedkoop. Ze hebben ook kamers die goedkoop zijn. Ze schijnen zelfs een goede eigen garage te hebben.

Vervoer: De wegen van Dar naar Mbeya (ongeveer 2 dagen reizen) zijn in goede conditie. Er gaan ook bussen en treinen (vanuit Dar) naar Mbeya. De grens is een uurtje rijden vanaf Mbeya en het is een erg soepele grensovergang. De wisselkoersen aan de grens zijn niet slecht.

Kosten

De koers wisselt nogal in Tanzania. Het verschilt per bank, per plaats en per dag en over het algemeen krijg je iets minder voor een travellerscheque dan voor contante dollars. De koers schommelt in mei 2000 zo rond de 790 tanzaniaanse shilling (tsh) voor 1 dollar. De beste koers was 797, de slechtste was 779. Het ene bankfiliaal berekent wel commissie en het andere niet (van dezelfde organisatie), die commissie verschilt van 1000 tot 4000 tsh. Op veel plaatsen (met name Zanzibar) hebben ze eigenlijk liever dat je in dollars betaald en rekenen ze een slechte koers (meestal 800 tsh) als je in shillingen wilt betalen. Contante opnames op credit card zijn niet bepaald gunstig, vaak wordt 10 tot 20% commissie berekend. Nationale parken kun je direct in travellerscheques betalen (zonder commissie).

Het kost behoorlijk veel moeite om rond te komen van een dagbudget van 30 dollar voor twee personen. Als je zelf kookt en niet teveel westerse produkten koopt, niet teveel kilometers maakt per dag en geen parken bezoekt! Parken zijn duur, het kost 25$ per persoon en 30$ voor een auto. Vaak zijn er nog additionele bedragen die je moet betalen. Kamperen in een park kost minimaal 20$ per persoon, maar meestal 40$. Het is dus verstandiger om buiten de parken te slapen. Gemiddeld betaal je voor een camping 2500 tsh per persoon.

Veiligheid

Wij hebben ons in Tanzania altijd erg veilig gevoeld. Dar es Salaam hebben we 's avonds gemeden, maar overdag is het geen probleem. Al moet je in een grote stad altijd wel oppassen. We hebben eigenlijk altijd op campings gestaan of een kamer gehad waar de auto achter een hek kon staan. Ze hebben ook bijna altijd een nightwatchman, dat is een gewoonte in Afrika en geeft een extra veilig gevoel. Ook hebben we nooit 's avonds of 's nachts gereden. Ik denk dat als je het vermijd om 's avonds laat door stadscentra te lopen dat er in Tanzania niet zo'n probleem is. Ook op Zanzibar hebben we ons altijd veilig gevoeld, daar zijn we wel in het donker teruggelopen, dat was alleen eng omdat je in de smalle straatjes je weg moeilijk kunt vinden. Op de weg is de grootste factor van onveiligheid het andere verkeer, met name de bussen en dalladalla's: gewoon aan de kant gaan.

Tips en wetenswaardigheden

Eigen vervoer
Het is ideaal om in Tanzania eigen vervoer te hebben. De afstanden zijn groot en de wegen bijna overal erg goed. Bezine is gemiddeld geprijst, met een ruime variatie per streek. Wij hebben tussen de 548 en de 625 tsh per liter betaald. Hoewel je een visum krijgt dat drie maanden geldig is, mag je je auto voor maximaal een maand meenemen. Dat kost 20$ aan roadtax. Als je langer wilt, moet je officieel in Dar ergens een verzoek indienen, maar waarschijnlijk lukt het ook om de grens over te komen als je gewoon achteraf een maand (of meer) betaalt. Bij de grens kijken ze niet op een dag. Je hebt ook een verzekering nodig. Benzine is vrij goed verkrijgbaar en wij hebben zelden met alle jerrycans gevuld gereden.

Nationale parken
Zoals al gezegd zijn alle nationale parken erg duur. 25$ per persoon en 30$ voor de auto. Bijna elk park kent daarnaast additionele bedragen. Accomodatie in de parken is niet te betalen, het is beter om de dichtsbijzijnde accomodatie buiten de poort te nemen. Het alternatief is een tour, die zijn echter ook niet goedkoop.

Kilimanjaro en andere trekkings
Een uitdagende berg om te beklimmen, echter niet te betalen voor de gemiddelde reiziger. Tegenwoordig kost het al snel zo'n 600 a 750 $ voor een tocht van vijf dagen met hutten en porters. Deze georganiseerde manier is echter de enige manier waarop je het mag doen. Betaalbare alternatieven zijn mt Meru (vanf hier kun je Kili zien) en trekkings in het gebied langs de kust tussen Moshi en Dar.
top

home  mail  inspirerend  kenmerkend  beeldbepalend  grensverleggend