home  mail  inspirerend  kenmerkend  beeldbepalend  grensverleggend prikbord

home

Reisinformatie over Zuid-Afrika.

 
 
 

Grensverleggend Zuid-Afrika

Wij hebben met name het gebied rondom Kaapstad verkend, omdat wij daar bezoek kregen. Het gebied is groen, heuvelachtig en de kust is sterk aanwezig. De walvissen hier zijn fascinerend. Verder is dit gebied sterk westers van oriëntatie.

Route
Wij zijn vanuit Namibië Zuid Afrika binnengekomen, via de grensovergang Noordoewer in het uiterste noordwesten. We zijn in een rechte lijn afgezakt naar beneden tot in Kaapstad. Vanuit Kaapstad zijn we de Garden Route opgegaan in oostelijke richting tot aan het Tsitsikammapark. Daarna zijn we een stukje terug gereden richting Kaapstad en via Oudtshoorn richting de noordelijker gelegen Karoo doorgestoken om via de wijnroute en het bekende Stellenbosch weer terug te komen in Kaapstad. Vervolgens hebben we de doorgaande noordoostelijke route via Bloemfontein en Pretoria genomen om bij Beitbridge de grens met Zimbabwe over te steken.

Bestemmingen

Kaapstad
Toegeven, Kaapstad is de mooiste stad die wij tot op heden hebben gezien in Afrika. Het is wel een westerse stad. Veel koloniale gebouwen en een levendig waterfront bepalen de sfeer, terwijl de Tafelberg aan alle kanten zichtbaar boven de stad uittorend. Er zijn genoeg activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Kaapstad om een week te vullen.

Accomodatie: Kaapstad barst van de backpackers, die bijna allemaal groot, netjes en leuk zijn. De backpackers in Longstreet vond ik persoonlijk wat viezer en vager. Naar ons idee sprongen De Ashanti Lodge en The Backpack eruit, beide gesitueerd in de wijk Gardens. Ashanti is wat groter en drukker en de dorms zijn wat krapper, maar de ambiance is leuk. Er is hier ruimte voor enkele tenten in de tuin. The Backpack is rustiger, huiselijke afmosfeer en heel erg schoon. Er is één parkeerplaats binnenin. Wij hebben zelf in de Backpack gezeten (dorm 55, kamer 185, grote keuken, bar, reisburo en internet).

Eten: Wij vonden de prijzen in Kaapstad al hoog genoeg en hebben de zelf eten gekookt. Alle backpackers hebben uitgeruste keukens en er zijn ruim gesorteerde supermarkten in overvloed aanwezig. We hebben twee restaurants aangeraden gekregen, namelijk het seafood restaurant de Ocean Basket in de wijk Gardens en het Afrikaanse restaurant Mama Africa op Longstreet. Dat laatste is inderdaad erg lekker en leuk. Bij het waterfront barst het ook van de terrasjes en de restaurants in allerlei soorten en maten.

Internet: Internet is overal beschikbaar. Sowieso heeft bijna elke backpacker wel een of meerdere computers staan die je kunt gebruiken. De prijzen varieren tussen de 30 en 40 rand per uur. Specifieke internetcafe's zijn vaak nog net iets goedkoper. Wij hebben ook veel gemaild bij de Telcom aan het waterfront (50 per uur, maar vaak kun je gratis printen).

Bezienswaardigheden: Zoals al vermeld, kun je in Kaapstad talloze activiteiten en bezienswaardigheden afwerken. Een bezoekje aan Robben Eiland is zeker de moeite waard. Let er wel op dat je een ticket koopt voor de ferry inclusief de bus en de rondleiding in de gevangenis (sommige boten varen alleen om het eiland heen). Als je de boot om 9 uur 's ochtends neemt, betaal je 60 rand ipv 100 rand per persoon. Tickets en vertrek tegenover de Victoria Shoppingmall op het waterfront. Ook iets wat je zeker niet mag missen is een rondleiding door de townships. Een must als je de gevolgen van de apartheid en het echte Afrika wilt zien. Wij hebben zelf de tour geregeld bij The Backpack en waren daar erg tevreden over. Het kost veel (140 rand per persoon), maar dan bezoek je wat wijken in de stad, het district 6 museum, een aantal townships met een bezoek aan een huis, een creche en een weverij. Heel indrukwekkend.

De Tafelberg is onlosmakelijk verbonden met Kaapstad en daar moet je dus eigenlijk wel even op. Normaliter gaat er een kabelbaan omhoog, maar als die buiten werking is zul je moeten klimmen. Hoewel de Tafelberg maar iets meer dan 1000 meter hoog is, valt de beklimming tegen vanwege de steile paden. Er zijn meerdere routes en wij hebben gekozen voor de Kirstenbosch Botanische tuin als uitvalsbasis (deze zijn sowieso een bezoek waard). Omhoog hebben we de Skeleton Gorge route gelopen (en er 3 uur over gedaan ipv 1,5), boven het plateau overgestoken en deels via de Nursery Ravine route naar beneden gelopen. Een mooie route en niet al te moeilijk, maar veel langer dan de Skeleton Gorge. In totaal hebben wij 8 uur gelopen (strompelen op het laatst).

Kaap de Goede Hoop is de meest zuidwestelijke punt van Afrika en hier moet je even zijn geweest. De punt van het schiereiland is een nationaal park en uitstekend geschikt om te wandelen. Wilde Protea variaties in overvloed.

Hermanus
Een rustig plaatsje aan de kust, maar in de Zuid Afrikaanse lente beroemd om zijn walvissen. Deze komen hier zo dicht aan de kust dat je ze vanaf de wal heel mooi kunt zien liggen. In de baai van Hermanus worden ook elk jaar baby walvissen geboren. Het is leuk om de route langs de baai te lopen, waar overal Whale Viewpoints zijn. Er is tevens een klein museum bij de oude haven.

Accomodatie: Wij hebben zelf bij Moby's Backpacker gezeten aan de doorgaande weg in Hermanus. Een kleine en gezellige backpackers, waar je als het ware wordt opgenomen in de familie. Alle faciliteiten zijn aanwezig. Een tweepersooons chaletje kost 100R, de dorm 45R per bed. Vlak hier achter ligt Hermanus Backpackers, die is wat groter maar ziet er ook prima uit.

Eten en internet: Wij hebben zelf gekookt bij Moby's (er is zelfs een braai mogelijkheid binnen) en ook is hier internet beschikbaar. Bij de oude haven zijn ook een aantal cafe's en restaurantjes.

Agulhas en Bredasdorp
Officieel is Agulhas het meest zuidelijke puntje van Afrika (maar dat wisten de kolonisten die in Kaapstad aankwamen vroeger niet). De zuidelijke punt is gemarkeerd en bij de vuurtoren kun je eten. Wij hebben lekker op de rotsen gepicknicked. Het is leuk om deze zuidelijkste punt even mee te pikken. Op weg van Agulhas naar Swellendam passeer je Bredasdorp. Op zich niet zo'n spannend stadje, maar het Skeepswrak museum is wel erg leuk om even te bezoeken.

Swellendam
Een schattig en ruim opgezet stadje aan de voet van de bergen. In de winter is het er 's nachts dan ook flink koud! Je kunt hier prima wandelen, paardrijden en vissen. Het is het tweenaoudste stadje in Zuid Afrika en er zijn veel Kaaps-Hollandse gebouwen.

Accomodatie: Wij hebben overnacht bij Swellendam Backpackers. Alle voorzieningen zijn aanwezig (incl internet) en ze hebben een grote tuin. Een dormbed in een chalet kost 45R). Ze kunnen hier ook activiteiten voor je regelen.

Knysna
Een schattig plaatsje aan de lagune van Knysna. Stel je er overigens geen tropische lagune bij voor, maar het ziet er mooi uit. Wandelen en watersporten kun je hier prima. Ook begint/eindigt hier het traject van het Outeniqua stoomtreintje. Aan het water is een leuke markt en winkeltjes. Let op de aanplakbiljetten, want er zijn regelmatig leuke optredens in het dorp.

Accomodatie: Wij vonden Highfields Backpackers er echt uitspringen. Wij hebben hier met veel plezier drie dagen vertoefd. Ruim van opzet, alle voorzieningen zijn aanwezig (incl internet) en de enthousiaste eigenaar kan alle mogelijke uitstapjes voor je regelen en tickets voor je boeken. Gedeelde kamers en dorms kosten ongeveer 45R per persoon.

Bezienswaardigheden: Je kunt een boottocht maken naar het eiland in de lagune, alwaar je dan ook kunt wandelen. Een tochtje met de Outeniqua Choo Tjoe naar het treinmuseum in George is ook erg leuk en duurt een paar uur. Je kunt met de trein, maar ook met een busje weer terug. Deze combi kost 90R per persoon. Het is een schattig treintje en de route loopt langs binnenmeren en de kust. Op een uur rijden van Knysna ligt het Tsitsikamma Park langs de kust. Hier kun je ook overnachten, maar het is ook prima te doen als dagtocht vanuit Knysna. Er zijn meerdere wandelroutes uitgezet in dit park, waaronder de beroemde Ottertrail, een wandelroute langs de kust van een paar dagen.

Oudtshoorn
Een klein en levendig plaatsje midden in de droge Karoo. Dit gebied staat het meest bekend om z'n struisvogels. Dus je moet zeker een struisvogelfarm bezoeken. De Cangoo Ostrich Farm geeft prima rondleidingen voor 16R. Maar Oudtshoorn en omgeving biedt ook bergen, grotten en watervallen.

Accommodatie: Wij hebben in Paradise Backpackers gezeten, een van de twee backpackers in Oudtshoorn. Een niet al te grote backpackers, met kampeermogelijkheden. Een dormbed kost 45R

Stellenbosch
Stellenbosch vormt het hart van de Kaapse wijngebieden. Behalve de ene wijnboerderij naar de andere, zie je in Stellenbosch ook veel Kaaps-Hollandse huisjes en zijn er veel leuke winkeltjes, zoals Oom Samie se winkel. Een leuk dorp om een dag of wat door te brengen.

Accommodatie: Wij hebben zelf in de Stumble Inn gezeten, omdat in de backpacker in het centrum vol zat. De Stumble Inn wordt helaas slechts matig gerund, is wat rumoerig en niet erg schoon.

Bezienswaardigheden: Het stadshart is best een wandeling waard, maar het gaat toch vooral om de wijnproeverij. Je kunt Winetours doen, waarbij je vijf wijnboerderijen bezoekt, luncht en vooral veel wijn drinkt. Je kunt ook net als wij zelfstandig een of meerdere wijnhuizen bezoeken. Zoek wel even goed de tijden uit waar er rondleidingen zijn. Proeven kan in princiepe altijd. Idee: huur een fiets en ga op die manier langs wat proeverijen. Wij zijn zelf bij Delheim geweest, maar waren niet heel enthousiast over deze wijn. Wel lekker is Nederburg (in het naburige Paarl).

Pretoria
Om het gevaarlijke Johannesburg te mijden, hebben wij overnacht in Pretoria. Hoewel ook daar niet alle buurten veilig zijn, is dat een prima stad. Wij hebben geen bezienswaardigheden bezocht, maar alleen regelwerk gedaan, zoals visa en email (erg goedkoop).

Accommodatie: Wij hebben overnacht in Word of Mouth Backpackers, die overigens niet meer zitten op het adres dat nog steeds in de Lonely Planet staat. Het is niet de beste Backpackers, maar voor 100R heb je een chaletje (loveshack) voor twee personen. Je kunt hier wel heel goed en goedkoop emailen.

Veel ambassades zijn inmiddels van Johannesburg verhuisd naar Pretoria. Dit is dus een goede plek om visa voor omringende landen te regelen. Met name een visum voor Mozambique kun je hier erg goedkoop regelen.

Kosten

De munteenheid van Zuid Afrika is de rand. De koers in augustus 2000 is 6,5 rand (R) voor 1 US $. Je kunt bijna bij elke bank pinnen met je pinpas. Maximale opname is 1000 rand. Bij grote winkels en lodges kun je ook met credit card betalen. Traveller Cheques hebben wij hier niet gebruikt, maar dat kan wel. Met de prijzen Zuid Afrika redden we het niet met ons dagbudget van 30 US$. Wij hebben met name gebruik gemaakt van zogenaamde Backpackers, waar een dormbed gemiddels 45 rand kost. Kamers voor twee personen in een backpacker kosten gemiddeld tussen de 100 en 200 rand. Wij hebben eigenlijk altijd zelf gekookt en besteden gemiddeld toch al snel zo'n 50 rand per dag aan eten en drinken voor twee personen. De benzine is betaalbaar met 3,5 rand per liter.

Veiligheid

Zuid Afrika is een land waar je behoorlijk moet opletten wat je wel en niet moet doen en vooral waar je wel en niet moet komen. Een enkele keer hebben we hier wel tot in de vroege avond doorgereden, maar alleen op grote wegen. Verder is het beter om niet in het donker over straat te gaan, maar als je wilt gaan eten of zo een taxi te bellen. Vermijd altijd elke vorm van een township, tenzij je begeleid wordt door een lokaal. Bovendien kent elke stad wel z'n slechte buurten. Ga dit van te voren even na. Een stad als Johannesburg kun je beter helemaal mijden. Als je deze ongeschreven regels in acht neemt, kun je er prima reizen. Er wordt overigens ook veel gestolen, dus draag geen tassen, buidels etc. en maak gebruik van kluisjes waar dat kan.

Tips en Wetenswaardigheden

Vervoer
Om het gebrek aan openbaar vervoer te compenseren is de Bazz Bus opgericht. Dit is een bus die door heel Zuid Afrika rijdt (met uitschieters tot in Zimbabwe) en je van backpacker naar backpacker vervoert. Je kunt trajecten kopen en tussenin zoveel stops maken als je wilt. De Bazz Bus rijdt tussen Backpackers die hierbij aangesloten zijn, dus op deze manier heb je vervoer van deur tot deur. Bij de backpacker waar je logeert laat je het volgende traject bij de bus reserveren. Dit betekent dat je als rugzak toerist hier toch vrij goed kunt rondreizen.

Ook kun je in Zuid Afrika prima een auto huren. Een gewone auto is in princiepe voldoende, omdat de meeste wegen wel verhard zijn. Je bent dan natuurlijk veel mobieler, want ook in Zuid Afrika zijn veel bezienswaardigheden toch moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer. Al wordt er door de backpackers wel veel georganiseerd, naar bezienswaardigheden in de omgeving.

Wat wij niet hebben gedaan
Wij hebben onszelf beperkt tot Kaapstad en omgeving. Als ik nog een keer naar Zuid Afrika zou gaan, zou ik de andere hoek in gaan: Krugerpark (schijnt redelijk betaalbaar te zijn), KwazuluNatal, voormalig thuisland Lesotho en de Drakensberg en de kust bij Durban. Ik denk dat dit toch iets meer een Afrikaanse uitstraling heeft, dan de meer westerse kaapprovincies.

Leestip: People of Heaven van Beverly Harper

top

home  mail  inspirerend  kenmerkend  beeldbepalend  grensverleggend