home  mail  inspirerend  kenmerkend  beeldbepalend  grensverleggend prikbord

home

Achter de schermen 8/13

vorige / volgende

   
 

Hoe gaat het met ons na één jaar?

Jeetje, wat is dat snel gegaan, dat jaar. Maar als we terugkijken op wat we allemaal gezien en gedaan hebben, dan kunnen we ons niet voorstellen dat dat allemaal in één jaar past. China en Laos, onze eerste bestemmingen, dat lijkt veel langer dan een jaar geleden. Een goed moment om ons een even te bezinnen.

We zien een beetje reismoeheid en dus een rustiger reistempo, een lager cq kritischer activiteitengehalte, geen werkgerichte houding meer en een uitgedund reissaldo.

Wereldreizigers vieren jubileum

We zijn ons in Cape Maclear net aan het installeren in ons hutje, als er een Nederlands stel de hoek om komt lopen. "Hehe, eindelijk Mirjam en Johan gevonden". Wij kijken elkaar bevreemd aan en weten zeker dat we hun nog nooit eerder hebben gezien. Het zijn Vincent en Nicole en nog steeds gaat er geen lampje branden. Het blijkt dat ze ons al meer dan een half jaar volgen via onze site, met ons hebben gemaild voor advies en ook de nodige dingen hebben aangeschaft op aanraden van ons, voordat ze twee maanden geleden aan hun eigen wereldreis begonnen. Het is meteen erg gezellig, maar een rare gewaarwording dat zij ons eigenlijk heel goed kunnen door onze verhalen. Ze hebben zelfs printouts bij zich van de reisinfo die wij hebben geschreven. Dat doet me erg goed (naast alle positieve reacties op de site). We brengen de hele week door in elkaars gezelschap en wisselen de nodige verhalen uit. Zij weten dat we 20 juni ons éénjarig jubileum hebben en komen ons die dag verrassen met een kaartje, een bloemetje en een cadeautje. Echt supergaaf. 's Avonds gaan we met een stel uit eten (pizza) en bier drinken. We hebben ons jubileum dus op gepaste wijze gevierd.

Wereld vol reizigers
Over andere wereldreizigers gesproken. Er lopen meerdere mensen rond op deze aardbol, zoals Maarten en Conny, met onze printouts. Zij bezoeken dezelfde hotels als wij hebben bezocht en van hun krijgen we dan weer reisverslagen toegemaild waarin we vele herkenbare dingen lezen. Vrienden van ons, Hans en Andrea, zijn ook sinds een paar maanden op reis en ontmoetten ergens op de Cook Islands andere wereldreizigers, Mirjam en Robert, waar wij via de site al heel lang regelmatig contact mee hebben.

Het meest recente voorval dat we via de email binnenkregen: onze reisgenoten in Tibet, Stuart en Rebecca uit Australië, komen thuis in contact met vrienden van vrienden die ze tijdens hun eigen reis zijn misgelopen. Tijdens een etentje komen foto's en verhalen los en dan blijkt dat wij met die vrienden, te weten Brad en Lori uit Canada, hebben gereisd in Nepal. It's a small world!

Tevreden gevoel
Voordat ik deze 'persoonlijk' ging schrijven (ja, ik schrijf ze eerst uit op papier), heb ik even teruggeblikt in de voorgaande persoonlijke verhalen. Het viel mij meteen op dat de eerste afleveringen nog geheel doorspekt waren met werkgerichte terminologie, zoals 'taakverdeling' en 'procedures'. Het lijkt wel of we steeds minder zo denken. Het kan ook best zo zijn dat wat in het begin echt taken waren, inmiddels zo gewoon is geworden dat je het niet meer als zodanig herkent. Bovendien denk ik dat onze huidige manier van reizen een stuk rust heeft gebracht in de tent. We kunnen nu veel meer dan eerst ons eigen gang gaan en er zijn veel minder procedures nodig. Taken verschuiven naarmate er andere taken te verdelen zijn. Nu Johan veel tijd steekt in het onderhoud van de auto, moet ik (helaas) wat vaker de was doen en mijn verhalen zelf intypen.

Ook bespeur ik in eerdere 'achter de schermen' een hoop strijdpunten. We zijn inmiddels zo lang weg, dat zich dat allemaal wel uitgekristalliseerd heeft. Strijd over budget hebben we bijvoorbeeld zelden meer. Het scheelt natuurlijk enorm dat we het met ons bedrag al een jaar hebben uitgehouden en de druk is een beetje van de ketel. We zijn het er allebei over eens dat we tot op heden een fantastische reis hebben gehad. Als we nu om wat voor reden naar huis zouden moeten of gaan, dan hebben we een tevreden gevoel. Hetgeen niet betekent dat we geen verdere reisplannen hebben. Er blijven nog steeds twee continenten over uit de oorspronkelijke planning; Zuid-Amerika en Australië. Zoals het er nu uitziet zijn we bereid om ons extra potje aan te spreken en nog een tijdje door te gaan.

De luxe van verzadiging
Net als bij andere mensen die veel of langer reizen, treedt er ook bij ons een bepaalde mate van verzadiging op. Sommigen zouden dat misschien als 'verwend' betitelen, maar ik vind het zelf geen negatieve ontwikkeling. Althans niet meer. Ik constateerde een verzadiging omdat ik veel minder foto's maak, ook zijn we door landen gereisd waar we bijna niets hebben gedaan of gezien. Als ik dan andere mensen hoorde praten die in dezelfde landen veel meer plaatsen bezochten en nog hele dagen actief waren, dan kreeg ik een soort schuldgevoel. Het gevoel dat ik er niet alles 'uithaalde'.

Deze week kreeg ik een ontzettend leuke reactie van een lezeres van onze site, iemand die zelf al meerdere malen langer op reis is geweest. Zij bracht heel mooi onder woorden dat reisplezier niet alleen samenhangt met de hoeveelheid plaatsen die je bezoekt of het aantal activiteiten dat je onderneemt. Het plezier zit ook in de prachtige zonsondergang waar je met alle tijd van de wereld van kunt genieten of dat ontbijtje in de bush en de onverwachte ontmoetingen met mensen en dieren. We hebben inmiddels de rust om ergens een paar dagen te blijven plakken omdat het zo'n lekkere camping is. En om in een bepaald land alleen a en b aan te doen en verder niets. Eigenlijk is het ook logisch, want zeker qua natuur bieden veel landen dezelfde dingen. Omdat we al hebben geraft in Nepal, hebben we besloten om niet te raften in Oeganda en Zambia. En omdat we al veel parken hebben bezocht en nog gaan zien, hebben we in Malawi geen park bezocht. We kunnen juist heel selectief zijn in in elk land de mooiste en de leukste dingen uitzoeken. Een luxepositie dus.

Financiën
Met de financiën gaat het momenteel redelijk. Niet dat we die achterstand van 2000 dollar nog ooit gaan wegwerken, dat idee hebben we maar opgegeven. Proberen het huidige saldo de stabiliseren, hetgeen in Malawi goed is gegaan. Hoewel Malawi niet eens spot goedkoop is, hebben we weer wat overgehouden en heeft Johan zijn advanced duikcursus binnen het dagbudget kunnen doen. Het scheelt ook dat onze activiteiten in Malawi, veel wandelen en aan het meer liggen, erg low budget zijn. Kamperen in Malawi doe je gemiddeld voor zo'n twee dollar per persoon en als je zelf kookt eet je met z'n tweeën gemiddeld voor vier dollar. Alle budgetten zijn onveranderd gebleven, behalve het dagbudget dat nu op 13.397 $ staat, van de geoorloofde 11.440 $ (tekort is nu 1957 $). Totaal hebben we in het eerste jaar 19.215 dollar uitgegeven. Daarbij moet ik opmerken dat ik reeds een paar keer pasta met blauwe kaas heb gegeten (op advies van Bas) en dat we zelfs een aantal keren uit eten zijn geweest. Waarvan één keer echt luxe (van het type de maaltijd kost meer dan het dagbudget), waar we dan ook heerlijk van genoten hebben.

De auto
Hij loopt nog steeds als een trein (maar wel met het gebrul van een kapotte uitlaat). Inmiddels hebben we alle officiële Toyotadealers in Oost Afrika bezocht, evenals veel onofficiële en dubieuze handelaars in auto-onderdelen. Helaas, helaas, een benzinepomp voor het model 1974 is nergens meer te krijgen. Een noodoplossing met siliconenpasta op het lek heeft uitgewezen dat we twee kilometer per liter langer kunnen rijden. Van 1 op 5 naar 1 op 7 is toch best de moeite waard. De pasta is helaas opgelost en de kans dat we nog ooit een pomp vinden is nihil. Vandaar dat Johan het lekkende rubber in de pomp inmiddels heeft afgeplakt met de bandenplakset. Nu maar hopen dat het houdt. In zijn ijver was ook de lekkende carburateur met pasta afgesmeerd. Maar ook daar bleek het goedje op te lossen en de boel te verstoppen, net die dag dat we ruim betalende medereizigers in de auto hadden. Een boel gestotter en gepruttel en nog net de camping gehaald die nacht. De lokale garagemannetjes hebben het euvel zo opgelost en hij loopt beter dan ooit tevoren. Kosten: 1 dollar. Daarnaast hebben we bij het achteruit rijden een keer een boom geraakt, waardoor de achteruit is gebarsten en het dak iets ontzet en dus weer lekt. Maar verder alles goed en reeds meer dan 12000 km erop zitten.

Tegenwoordig vermaken we ons met een nieuw spelletje: weet jij nog waar we vorig jaar op deze dag zaten?

top

home  mail  inspirerend  kenmerkend  beeldbepalend  grensverleggend