home  mail  inspirerend  kenmerkend  beeldbepalend  grensverleggend prikbord

home

 

   
 

Mega reistraject richting China

In twee dagen hebben we, zeker voor Laosbegrippen, een megatraject afgelegd. Van Phonsavan via Nam Noeng naar Nong Khiaw. Vervolgens van Nong Khiaw, via PakBeng en Udomxai naar Boten. Ondanks dat een grootdeel van deze route loopt via Higway nr 1, maken de gaten de landslides en de rammelende pickups de tocht niet zo prettig.

lees verder

Placenta salade

Naarmate het achterland van Laos inzicht komt, merk je dat alles wat primitiever wordt: het vervoer, de wegen en het eten! Ondanks de bijzondere vlucht met het kleine Chinese Yun 12 toestel en de onverharde wegen, was de ontdekking van placenta-schotels op de menukaart wel de grootste shock! In Luang Prabang was het water 'op de bon'. Slechts tussen 6 uur 's ochtens en 6 uur 's middags was er stromend water. In Phonsavan (helemaal in het noordoosten van Laos) is electriciteit alleen beschikbaar tussen 18.00 en 22.00. Zorgen dat je op tijd in bed ligt en dan gaat het licht vanzelf uit.

lees verder

Lao livemuziek in de Rama-disco

Luang Prabang is een heerlijk rustig stadje. Het ligt op aan een kruising van waterwegen, de Nam Khan en de Mekong. Rondom zijn bergen. Toen we 's ochtends het stadje gingen verkennen, konden we niet bevroeden dat we 's avonds in de locale disco zouden belanden. Geheel aangepast aan het tempo in Laos, kebbelt onze dag voort. Culturele uitspattingen worden afgewisseld met fruitshakes en baguettes. We bezoeken het museum, dat is gevestigd in het voormalige koninklijke paleis (de koning is jaren geleden "afgezet"). Behalve kleurrijke mozaieken op de muren was het een vrij sober geheel.

lees verder

Floating de Nam Song

Als we uit de truck stappen, zie ik onmiddelijk de prachtige karstbergen voor me oprtijzen. Hier en daar uit het zicht onttrokken door laaghangende wolken. Jammer dat dit rustieke plaatje wordt verstoord door een enorme plak asfalt, een voormalige Amerikaanse landingsbaan uit de tijd van de Vietnam-oorlog.

We proberen onze rug weer een beetje recht te krijgen na de vermoeiende trucktocht. We dachten slim te zijn en de truck van 11 uur te nemen in plaats van de bus van 12 uur. Helaas voor ons arriveert de bus op precies dezelfde tijd in Vang Vieng. Hebben we voor niets 4 uur op een piepklein bankje achterin de truck gezeten, ingeklemd tussen de zakken met mais en rijst.

lees verder
The herbal experience

Ooit zonder bril (sterkte -6) een donkere sauna ingestapt, vol met stoom en kruidige rook, met je sarong nog aan? Wij wel en het was een hele ervaring! Evenals de fietstocht er naartoe.

Onder andere vanwege een gepland bezoek aan de herbal sauna, hebben we fietsjes gehuurd. Ze zijn een beetje brak, maar ze rijden. Voorop zit zo'n schattig mandje, als bij kinderfietsjes. .

lees verder

top

home  mail  inspirerend  kenmerkend  beeldbepalend  grensverleggend