home  mail  inspirerend  kenmerkend  beeldbepalend  grensverleggend prikbord

home

 

   
 

Meo deo, ofwel typisch China (27-09-99)

Als je langere tijd in hetzelfde land reist, dan is er een aantal dingen dat steeds terugkeert. De zogenaamde typische zaken. Na 2,5 maand China zijn ons behoorlijk wat typisch Chinese dingen opgevallen. Dit zijn geen algemene waarden, maar dingen zoals ons die zijn opgevallen of waarover wij een theorie of mening hebben gevormd. Het gaat niet alleen om bepaalde gewoontes, maar ook om gebruiksvoorwerpen, structuren in de samenleving, architectuur en familieverhoudingen.


lees verder

Smelly Liver Alley (07-09-99)

Naarmate we verder naar het noordoosten van China reizen, komt er een hogere cultuurfactor om de hoek kijken. We bekijken steeds meer tempels, gebouwen en musea. Ook zien we steeds meer Moslim-Chinezen. Het landschap is over het algemeen wat minder indrukwekend.

lees verder

Diagnose 'Collywobbels' (28-08-99)

Af en toe vang je even een glimps op van de medische zorg in China. Hier wil je niet graag in een ziekenhuis belanden. Familieleden kopen eten voor de patienten in een eetstalletje in de ziekhuistuin. Daarnaast hangen de bebloede operatiekleden te drogen. Gelukkig zijn we nog niet zo ziek geweest dat we in een ziekenhuis hebben gelegen. Maar we kunnen wel een tipje oplichten van de chinese gezondheidszorg.

lees verder

Ice Mountain basecamp (23-08-99)

We gaan steeds harder hijgen en krijgen steeds meer last van hoofdpijn. Garry hebben we al een uur geleden achter moeten laten omdat hij te ziek was. Na elke berg met gletsjerpuin komt er nog een. Maar als we dan eindelijk het ijs aanraken, dan is het toch wel heel indrukwekkend. Toen we twee dagen geleden begonnen aan de horsetrek, hadden we een easy ride voor ogen. Lekker weer, beetje rijden en kamperen. Het pakte iets zwaarder uit.

lees verder

De Tiger Leaping Gorge bedwongen. (4)

In het noorden van China's zuidelijkste provincie Yunnan liggen ruige bergen en plateau's. Ze vormen de zuid-westelijke uitlopers van de tibettaanse hoogvlakte. Het is hier waar de rivier de Yangze begint. Daar waar de Yangze nog Jinsha heet, passeert het rode water de 16 kilometer lange 'Tiger Leaping Gorge'.

lees verder

Sanitaire stop (3)

Toiletbezoek is voor de meeste mensen een natuurlijke, dagelijkse bezigheid. Zeker niet de moeite waard om er een stuk over te schrijven. Maar in China is het de moeite waard om er iets langer bij stil te 'staan'. In onze gesprekken komt het dagelijkse ritueel van de toiletgang regelmatig ter sprake en dan specifiek de omstandigheden waaronder deze plaatsvindt. Telkens ga je er vanuit dat je nu het ergste wel weer hebt meegemaakt. Maar het blijkt dat het steeds weer viezer, gekker en amusanter kan.

lees verder

Lets Go China (2)

Omdat we het idee hadden dat Jinghong een schattig stadje zou zijn, Mengla snel verruild voor een bus naar Jinghong. Hoewel Let's Go schrijfster Rosie Blau ons het leven daar wat aangenamer heeft gemaakt, was Jinghong naar onze begrippen niet echt schattig. De sleeperbus naar Kunming is de volgende stap. 24 uur op een ligbed lijkt heerlijk. Maar als het dan 35 uren worden en je ligbed niet in een zitstand kan, dan is het toch wel heel erg lang.

lees verder

De grote verandering (1)

Zo gauw we de slagboom onderdoor gaan, staan we in een andere wereld. Vanuit een stroomloos Laos, met houten huisjes en onverhare wegen, stappen we een betonnen en betegelde wereld binnen, met winkels en onleesbare uithangborden. Dit is dus China.

lees verder

top

home  mail  inspirerend  kenmerkend  beeldbepalend  grensverleggend