home  mail  inspirerend  kenmerkend  beeldbepalend  grensverleggend prikbord

home

Kenia 2/4

vorige / volgende

   
 

Pimmetjes op Safari

Het is al bijna donker als we voor de tweede keer het terrein van 'Mountain Rock Camp' oprijden, of is dit toch 'Mara Tented Camp'. We worden nu ontvangen door een man in militaire kledij, die echter verdacht veel lijkt op het Maasai mannetje dat hier een half uur geleden stond. De roodgeruite deken is verruild voor een groene bloes en hij heeft zijn oorbellen uitgedaan. Om te voorkomen dat zijn uitgerekte oorlellen langs zijn gezicht zwabberen, heeft hij er maar een knoop ingelegd.

Ook zijn antwoorden zijn hetzelfde, "ja" op elke campingnaam die we noemen. Of we nu wel of niet in het door ons gezochte 'Mountain Rock' zijn, op dit tijdstip hebben we weinig keuze en we besluiten hier maar te blijven.

Hakuna Matata
We vertrekken eigenlijk een beetje te laat, maar al het regelwerk neemt in Kenia meer tijd in beslag dan gepland. De pinapparaten zijn weer eens en masse buiten werking (door de slechte telefoonlijnen van Kenya Telecom) en de mevrouw van het reisbureau komt niet opdagen op de afgesproken tijd. Hakuna Matata, zeggen de Afrikanen, oftewel don't hurry, don't worry. Pas na lunchtijd rijden we Nairobi uit. Bijna direct komen we in de Riftvalley terecht. Een uitgebreid stelsel van breuklijnen in de aardkorst, waardoor immense valleien zijn ontstaan. Deze valleien worden weer doorsneden door heuvelruggetjes (de zogenaamde escarpments).

Het Riftgebied strekt zich uit over heel Oost-Afrika, met name in Kenia, Tanzania, Ethiopie en Oeganda. Het schijnt dat de breuklijnen doorlopen tot in de Arabische hoek en daar dezelfde soort landschappen geven. Als je vanuit Nairobi de Rift in rijdt zie je een enorme vlakte voor je. Het land is geel met bruin gevlekt; savanne afgewisseld met akkertjes. De hitte blijft hangen in de vallei en zorgt ervoor dat de eerstvolgende heuvelrug, het Mau-escarpment, slechts als een heiige vlek zichtbaar is. Het eerste deel van de route is nog asfalt, maar naarmate we dichter bij het Maasai Mara komen, gaat de weg over in zand, stenen en gaten. Een echte 'dirtroad' dus.

Mountain Rock
We hebben gelukkig afleiding genoeg, want ook buiten het park zien we al enorme hoeveelheden dieren, grote kuddes gnu's (ook wel wildebeesten genoemd) en veel antilopen soorten; de Grant gazelle, de Thomson gazelle, topi's en impala's. We worden al echte experts in het herkennen van diverse soorten en scannen direct naar onderscheidende elementen, zoals de vorm van het gewei, strepen, vlekken en romphoogte. Natuurlijk hebben we ook een boekje bij de hand. Door al die stops overvalt de avond ons als het ware. Via een pad bestaande uit lavabrokken vinden we moeizaam onze weg naar het ons aanbevolen 'Mountain Rock Camp'. Hoewel we onze twijfels hebben of het inderdaad 'Mountain Rock' is, hebben we gezien het tijdstip weinig keuze meer. Mijn ouders gaan in een grote tent, waar bedden en een tafel in staan, een zogenaamde luxe safaritent, terwijl wij ons eigen tentje opslaan onder hun luifel. Het restaurant is helaas niet open, dus eten wordt een beetje moeilijk. "Hadden ze maar geweten dat we zouden komen", afijn, we krijgen een thermosfles met heet water. In het licht van een olielamp, vullen we onze magen met onze noodvoorraad: brood, drinkbouillon en sardienjes uit blik. Mijn moeder heeft nog wel een heerlijk toetje uit Nederland bij zich: Pimkoekjes van Lu. De chocolade en marmelade mengen zich in mijn mond alsof het taartjes zijn. Wie heeft er nu Pimmetjes op safari?!

Game drive
Als we 's ochtends wakker worden, staat het Maasai mannetje nog steeds voor onze tent, hij heeft de hele nacht persoonlijk over ons gewaakt. Hoewel eten en electra ontbreken, is de campsite in de bush wel voorzien van flushtoilets en douches met warm water! Het is hier zo gek nog niet. Zo vroeg mogelijk gaan we het Maasai Mara National Park in. Johan bestelt aan de poort met een stalen gezich twee kaartjes voor residents en twee voor non-residents. Met zijn Keniaanse auto heeft Johan een mooie aanleiding om zich uit te geven als resident. Zoals bijna overal ter wereld is ook hier de toegangsprijs voor een non-resident het tien-of twintigvoudige van de lokale prijs. Met z'n tweeën lukt dat meestal niet, maar met mijn ouders als non-resident klinkt het blijkbaar heel aannemelijk. We sparen hiermee zeker 50 dollar uit.

De ranger
Meteen na de poort zijn we al omgeven door allerlei wild. Een kudde olifanten met kleintjes kuiert al gras knagend vlak voor onze auto langs. Verder veel zebra's met zogende kleintjes die er heel donzig uitzien. Grote vogels en buffalo's. Het houdt niet op. We maken een stop bij de Hippopool. Daar mogen we ook uit de auto, een aantal gewapende rangers houdt een oogje in het zeil. Er zitten inderdaad veel nijlpaarden, hun gebries en gesnuif is meteen te horen. Een van de rangers kan ons ook wel krokodillen laten zien. We lopen met hem mee en behalve krokodillen zien we ook bavianen. De fooi van mijn ouders neemt hij gretig aan en zegt dat hij ons ook giraffen kan laten zien. De verleiding is groot, we hebben er namelijk nog geen gezien, maar we hebben eigenlijk niet zo'n zin in die ranger met zo'n gun in de auto. Hij dringt wat aan en we maken wat plaats achterin. Toegeven, binnen vijf minuten -na de omweg naar zijn hutje om spullen op te halen- spot hij giraffen voor ons. Hij zegt dat we van het pad afmogen en we rijden dwars door het hoge gras naar de groep toe. Prachtig gezicht vanuit het safaridakje, de ijle nekken steken scherp af tegen de acaciabomen.

Serena Mara Lodge
Op weg naar een lodge voor onze lunch zien we nog aardvarkens, hyena's en struisvogels. Ok, die ranger, dat was de moeite waard, maar nu moeten we hem weer zien af te schudden. Hoewel hij ons heeft verzekerd dat hij op eigen gelegenheid terug naar zijn kamp gaat, probeert hij natuurlijk toch een lift te krijgen. De Serena Mara Lodge is er één van het type erg luxe. Ik wil niet eens weten wat een kamer hier kost. Met een lunchbuffet voor twee personen jagen we er meteen ons hele dagbudget doorheen. Voor de prijs van één cola nuttigen we normaal een avondmaal bij de golfplatenhutjes. Dat mag de pret niet drukken, want het eten is verrukkelijk. De Lodge is in groen en oranje tinten uitgevoerd en in elk detail zijn Maasai sieraden verwerkt. Nadat we ons zo netjes mogelijk hebben volgepropt, genieten we nog even van het fantastiche uitzicht over het park. De rijken der aarden liggen hier midden in de savanne aan het zwembad, met aan de andere kant een drinkplaats voor het wild. Speciaal aangelegd, zodat de gasten vanaf hun ligstoelen het wild kunnen gadeslaan.

's Middags doen we nog een vergeefse poging een mannetjesleeuw op te sporen, maar stuiten wel onverwachts op een luipaard. Hij doet zijn naam eer aan, want we staan er ongeveer een uur naar te kijken maar hij blijft lui in het gras liggen. Met een ondergaande zon over de savanne rijden we terug naar onze Maasai mannetjes van de camping. De thermoskan evenals de Maasai bewaker staan al klaar bij onze tent. Een veilig gevoel.

top

home  mail  inspirerend  kenmerkend  beeldbepalend  grensverleggend