home  mail  inspirerend  kenmerkend  beeldbepalend  grensverleggend prikbord

home

Tanzania 1/3

volgende

   
 

Zanzibar, zwoele mix van culturen

De geluiden van Stonetown dringen slechts vaag tot ons door. Het is vochtig en heet onder het muskietennet. Het gezoem van de fan legt een waas over alle geluiden. Toch kun je de middagregen horen roffelen op de golfplaten daken. Zo nu en dan onderbreken vrolijke kinderstemmen het monotone geluid. Onrustig en bezweet worden we waker uit onze siesta. De omroeper van de moskee vraagt alweer aandacht voor het volgende gebed. De zon heeft de regen weer verdrongen en stuurt reepjes stoffig zonlicht door de spleten van de houten luiken.

Als we de luiken opendoen, straalt de azuurblauwe zee ons tegemoet. In de smalle kronkelstraatjes onder ons is het alweer een drukte van belang. Tijd om op onderzoek te gaan.

Roemrijk verleden
Terwijl we door de wirwar van steegjes lopen, tekent zich het roerige verleden af van Zanzibar. Eigenlijk is Zanzibar de naam voor de hele archipel en heet het hoofdeiland Unguja. De naam Zanzibar is te herleiden naar het arabische 'Zinj el barr' wat 'land van de zwarten' betekend. Stonetown is met zijn haven altijd de belangrijkste plaats geweest. Er staan grote, koloniale gebouwen uit de tijd van de Portugezen en de Engelsen. De palmbomen vormen een scherp contrast tegen de witgepleisterde muren, galerijen en torens. Daarnaast is de Arabische invloed, uit de tijd dat Zanzibar een sultanaat van Oman was, duidelijk zichtbaar. Het geheel is opgevuld met eenvoudige Afrikaanse bouwsels. Deze mix van culturen zie je ook terug in de gezichten om je heen. Robuuste Afrikaanse vrouwen met ronde gezichten. Sommigen gehuld in gebloemde jurken, met daar omheen geslagen kleurrijke kangas.

Om het hoofd is op vernuftige wijze ook een kanga gewikkeld. Maar dezelfde mooie ronde gezichten zijn soms ook gehuld in zwarte Islamitische gewaden, met strenge zwarte hoofddoek, nette witte hoofddoek of weer een kleurige kanga als hoofddoek. De ronde gezichten komen extra mooi uit doordat de hoofddoeken strak rond het hoofd worden gedragen, achter de oren en in de nek vastgeknoopt. Daartussen door lopen Indiase vrouwen in kleurige sari's en een enkele oosterse schone met donkere amandelvormige ogen. In Stonetown vindt je in de smalle straatjes een prachtige katholieke kathedraal met direct daarnaast de ranke torens van een van de vele moskees. Een Anglicaanse kerk bij de oude slavenmarkt, Perzische baden en er is ongetwijfeld ook wel ergens een hindutempel te vinden!

Karibu
De Zanzibarese cuisine is een mengelmoes van Afrikaanse, Arabische, Aziatische en Europese invloeden. Wij eten elke avond in het park, de Forodhani Gardens, aan de waterkant. Klinkt mooier dan het is hoor. Het park wordt om te beginnen niet zo geweldig onderhouden. Van gras is nauwelijks meer sprake, de hekwerken brokkelen af, de fontein staat droog en overal ligt afval. Overdag bied het park een meer dan troosteloze aanblik. 's Avonds komt echter alles tot leven hier. Vanuit het niets verschijnen er allemaal kraampjes met de heerlijkste etenswaren, kleurrijke schalen vol met kebabjes; kingfish, tonijn met wortel, zenige biefstuk, garnalen en kip met stukjes bot. Ook hele kreeften, inktvis, krab en andere vreemdsoortige zeedieren kun je uitzoeken en ter plekke laten grillen.

Er worden frietjes gebakken in grote woks op open vuur, maar je kunt ook een chapati met salade nemen waar je de vleesjes bovenop legt. Op sierlijke wijze worden de bordjes tenslotte besprenkeld met oranje ketchup en bruine chilisaus. Het is lekker en spotgoedkoop. Zelfs als je niet wilt eten is het geweldig om hier rond te lopen. Alle mannetjes prijzen hun waren aan: 'he buana, karibu'. Tegen het decor van de ondergaande zon en prachtige wolkpartijen met gouden randen, gloeien de barbeques en laaien de vuren van de patatpotten hoog op. Als het helemaal donker is komen de gaslampen tussen de schalen te staan, die de etenswaren en de glimmend bezwete donkere gezichten daarboven in een warm licht zetten.

De moeson
Elk avond is het enorm druk, want de lokale bevolking komt in grote getalen in het park eten. Groepjes opgeschoten jongens, die elkaar grinnikend aanstoken en 'jambo, man' roepen, maar ook hele gezinnen komen hier eten. Een Indiase familie, met alle dikke oma's en tantes, die flink onderhandelen over de hoeveelheid salade op de chapati. En de muslim familie, pa in zijn lange gewaad en zijn mooi bewerkte petje en de kinderen keurig gekleed en in lakschoentjes gestoken. Het tentje van Rashid heeft wat stoeltjes, dus daar eten wij onze hapjes lekker op. Tegenover ons staat de suikerrietman als een dolle aan zijn rad te draaien. Iedereen is dol op dit natuurlijke sapje en hij perst de ene na de andere rietsuikerstengel uit.

Naast hem doet de 'pizza'man ook goede zaken. In een razend tempo maakt hij speciale Zanzibar pizza's klaar in een wok. De gevulde omelet die je vervolgens krijgt, smaakt overigens prima. Helaas maakt een plotselinge regenbui van het tropische soort een abrupt einde aan dit prachtige plaatje. Stukken zeil worden haastig over de kraampjes getrokken, stekkerdozen liggen in plassen water en de stroom valt uit. Mensen rennen weg naar alle kanten, de schaal met sla vult zich met regen en de suikerrietman valt in het donker over zijn eigen berg met afval......Maar morgenavond gaat het gewoon weer verder.

De smaak van de sultan
In het voormalige paleis van de sultan merken we dat de cultuurmix op alle niveaus in de samenleving aanwezig is. Het huis van de sultan bevat Afrikaanse maskers en zware barokke kroonluchters. De verschillende vrouwen van de Sultan hebben duidelijk hun stempel achtergelaten. Zo staan in de ene zitkamer prachtige zwarte ebbehouten meubels die van onder tot boven zijn voorzien van houtsnijwerk. Vrouw twee had duidelijk een koloniale achtergrond en heeft Chippendale stoeltjes ingebracht. In de nieuwe slaapkamer van de sultan op zolder staat niet alleen een zespersoons bed en een erotische gevormde bank voor geliefden, maar ook de trendy formica en triplex kasten uit de jaren vijftig. Vanuit het huis van de sultan leidt de zoektocht door de geschiedenis van Zanzibar als vanzelf naar het museum. In eerste instantie zijn we er voorbij gelopen, met het idee dat het museum van Zanzibar niet in dat bouwvallige koepeltje gehuisvest kon zijn. Verkeerde veronderstelling. Een kleurrijke groep vrouwen zit op de trap voor de ingang, 'jambo buana'. Ja dit is het museum, 'karibu mama'. De prijs op het entreepapiertje wordt handmatig nog even opgehoogd, maar dan mogen we ook het andere gebouw in.

Kruidnagelen
Op zich hebben ze best een aardige verzameling voorwerpen. Beetje jammer dat lekkages hier en daar plassen water hebben gevormd, de foto's wat zijn gebubbeld en een enkele vitrine van binnen is beschimmeld. Alles over de voor Zanzibar zo belangrijke handel en teelt van kruidnagelen. Ooit geïnitieerd door de Sultan van Oman, vormen de kruidnagelen nog steeds het belangrijkste product van de Zanzibar archipel. Niet alleen kruidnagelen, ook andere kruiden en specerijen als vanille, saffraan, curry, peper, kaneel en noodmuskaat worden vanuit hier wereldwijd geëxporteerd. Tussen de memorabilia van grote mannen als Speke en Livingstone, ligt een big mama op een bankje te slapen. Jaja, een dynamisch geheel. We werpen nog een blik in het tweede gebouw, maar dat heeft niet veel toegevoegde waarde. Een krokodil waar de vulling reeds uitpuilt en een paar verdroogde slangen op sterk water. Men heeft helaas verzuimd dit water op tijd bij te vullen.

Nungwi
Tijd om de cultuur in te ruilen voor een van de paradijselijke stranden die heel Zanzibar omringen. Op ons gemakje nemen we plaats in de dalladalla. Een soort van klein vrachtwagentje, met aan de achterkant een houten opbouw. Een u-vorm met bankjes van zo'n twintig centimeter hoog, zorgt voor optimale vervoersmogelijkheden. Op onze hurken hobbelen we naar een plaats achterin, want we moeten tot het eindpunt mee. Heel eigenwijs nemen we onze rugzakken mee naar binnen, terwijl we weten dat dit altijd tot commentaar leidt. De dalladalla vult zich in snel tempo met mensen, 20 à 25 langs de zijkanten en nog een paar oude vrouwen in het midden op de grond. We moeten telkens meer indikken en de discussies laaien op. Handgebaren naar onze rugzakken en het woord 'mzungu' dat een aantal malen valt. Het gaat over ons. We kunnen ons echt niet kleiner meer maken.

Als we onderweg stops maken, komen de kindertjes aangesneld. Soms alleen om te zwaaien, maar vaker vragen ze om geld. Als Johan in Swahili antwoordt 'hakuna pesa' (geen geld) is het ijs gebroken in de bus. Het kindje van de jonge moeder naast mij is diep in slaap en wiebelt met haar hoofdje achterover mee over de hobbels in de weg. Ze wordt terecht gewezen door een van de oudere vrouwen. Met een stuurs gezicht probeert ze het kindje rechtop te houden. Het valt niet mee om jezelf, je baby en je boodschappentas overeind te houden, de vliegen af te weren en je hoofddoek op z'n plaats te houden. Het mannetje achterop deelt wisselgeld uit, weer discussies. Wij moeten op het eindpunt vragen naar ons geld en krijgen natuurlijk te weinig terug.

Nungwi is prachtig, een azuurblauwe zee, de grijzig uitgebeten dhows die met veel gekunstel van zeilen voorbij varen en gillende vrouwen in geel met bruine kanga's die in een kring visjes proberen te vangen. Dit is de komende weken het panorama vanuit onze banda op het helderwitte strand.

top

home  mail  inspirerend  kenmerkend  beeldbepalend  grensverleggend