home  mail  inspirerend  kenmerkend  beeldbepalend  grensverleggend prikbord

home

Tibet 2/2

vorige

   
 

(27/9/99)

De berg der bergen

Lasha is een geweldige stad; sfeervol, pitoresk en autenthiek. Midden in het Tibetaanse centrum ligt het Jokhang, van oudsher het religieuze hart van de stad. Daaromheen loopt het Bahkor, het pelgrimcirquit, dat dan ook gevuld is met pelgrims en monniken. Gebeden murmelend en zwaaiend met hun gebedswielen schuifelen ze onvermooeibaar voort.

De enige smet op ons verblijf in Lhasa de eerste dagen, is het leuren om een reisgroepje. Dat groepje hebben we nodig voor onze jeeptocht door centraal Tibet. Alleen een jeep huren is voor ons te duur. Het is niet bepaald fijn om als individuele reiziger rond te moeten leuren om vrienden te maken met dezelfde reisintresses.

Potala
Intens vermoeid door de grote hoogte, komen we de eerste dagen niet verder dan een of geen activiteit per dag. De Jokhang is een van de meest inpirerende uitstapjes. Zoveel monniken, gekleed in habijten die alle schakeringen rood bevatten, vrolijkheid en levendigheid. Het is heerlijk om hier rond te dwalen. We zitten heel lang op het dak, dat niet alleen een mooi zicht geeft op het plein en het bakhor met de pelgrims, maar ook allerlei hoekjes van de tempel laat zien. Alles ruikt naar yakboter en alles voelt er ook naar. Na een paar trapleuningen heb je een vettige laag op je handen zitten. De volgende middag besteden we aan het bewonderen van de buitenkant van de Potala. Op een tegenover de Potala liggende heuvel (Chagpo Ri, ongeveer 3700 meter) genieten we van de Potala in volle glorie. Tussen de wapperende gebedsvlaggen en resten van heilige yakschedels kun je daar uren zitten. Van binnen valt de Potala wat tegen en niet omdat het gebouw niet indrukwekkend is. Maar het is te kaal, te leeg. Je kunt aan alles merken dat het gebouw zijn oorspronkelijke functie niet meer heeft. De regering en de Dalai Lama zijn het land uit en de achtergebleven monniken mogen geen monnikskleden meer aan. De chinese realiteit maakt het wat triest.

Op pad
De crises is bedwongen, we hebben een reisgezelschap: Rebecca en Stuart (Australisch) en Anat (Israelisch). Met dit groepje beginnen we aan de nobele taak een goede en goedkope 'deal' te sluiten met een reisbureau. De mannen voeren harde onderhandelingen over de prijs, de vrouwen stellen het reisschema op. Alles wordt verwerkt in een heus contractje. De avond voordat we gaan krijgen we de auto en de chauffeur te zien. De jeep ziet er redelijk uit en de chauffeur is aardig, maar spreekt geen woord engels. De gids hebben we om de gebruikelijke financiele redenen maar achterwege gelaten. Omdat we een heel relaxed reisschema hebben opgesteld, laten we onze chauffeur Chapu (afgekort CP) eerst nog langs de bank, de fotozaak en de kruidenier rijden voor dat we vertrekken. Dan gaan we op pad. De weg is goed, de jeep is goed en de sfeer is uitstekend. Het belooft een prachtige tocht te worden.

Al snel wordt de weg buiten Lhasa een stofpad. Maar als we bovenop de eerst pas staan, worden we beloond met een prachtig uitzicht over het heilige Yamdro meer. Mooie kleuren blauw en turquoise, omlijst door allemaal bergen. Stuart is inmiddels behoorlijk ziek. Als wij langs het meer met onze broodjes aan het picknicken zijn, zit hij achter een steen te kotsen. Na de picknick verandert de weg in een modderpoel. Regelmatig moeten we in plaats van over de weg door de rivier om vastzittende vrachtwagens heen. Het wordt wel al laat. Geen van ons had ingeschat dat het zover rijden was. Terwijl stuart achterin ligt te kreunen, heb ik inmiddels mijn pleerol op schoot. Beetje diaree. CP moet bij elke ruine en bocht stoppen, om Stuart of mij eruit te laten. Het is inmiddels donker als we Gyantse bereiken. Douches hebben ze niet, wel een lemen toilethok op het dak. Als het valt, valt het diep hier, dus de geur komt van relatief ver. Maar als ik 's nachts in het hokje hang, wordt ik nat van de regen en er waait een ijzige koude wind van onder naar boven.

Het aquariumgevoel
Gyantse blijkt bij daglicht eigenlijk een heel aardig stadje. Vanuit de ruine van het fort, de Dzong van Gyantse, hebben we een mooi uitzicht over de Tibetaanse wijk, het Pelkor Chode klooster en de Kumbumtempel. Uren slenteren we rond in de kleine stoffige Tibetaanse straatjes. Elk huisje heeft brede zwarte kozijnen en takken met gebedsvlaggen op het dak. Gyantse ligt op een hoogvlakte van 4000 meter en de omringende blauw bruine bergen lonken.

Naarmate de dagen vorderen, zien we inderdaad steeds meer bergen. Regelmatig kruisen we passen van ruim 5100 meter. De wegen worden steeds slechter. Trucks die manshoog in de modder zijn weggezakt. Rijen met geduldig wachtende trucks erachter. Soms wordt er zelfs in de modder naast de truck gekampeerd, het kan namelijk dagen duren voordat zo'n grote jongen is uitgegraven. Hoewel CP een redelijk goede chaffeur is, ontkomen ook wij niet aan dat moment van vastzitten. We vrezen er al een beetje voor als CP in volle vaart door een kilometerlang moddergat wil. Precies voor een groep lokale Tibetanen komen we tot stilstand. Ze drommen allemaal voor de raampjes van de jeep. Zo moet dat voelen als je in een aquarium zit; allemaal platgedrukte neuzen. Ze proberen ons uit de modder te duwen, maar dat lukt niet. We gaan allemaal uit de jeep en de we helpen met duwen. Als dank delen we wat koekjes en sigaretten uit. De hele horde dringt zich de jeep in, er ontstaat een grote vechtpartij om de pak crackers die uiteindelijk in de modder belandt. Ze graaien door. Bijna beangstigend.

Een berg wolken
Inmiddels weten we dat als het echt moeilijk wordt, CP niet zo heel handig is. We weten dat hij geen sleepkabel of schop bij zich heeft en niet degene is die flink de handen uit de mouwen steekt. En we weten nu ook dat onze 4 wheeldrive (volgens contract) slechts een 2 wheeldrive is, het extra pookje is voor de show. Maar we mogen niet klagen. We spreken veel mensen onderweg die nog ergere verhalen hebben; jeeps die veelvuldig kapot gaan of uren vastzitten, chauffeurs die liegen, doen waar ze zelf zin in hebben en mensen niet naar de afgesproken plaatsen brengen. We zien jeeps op hun kop in de rivier liggen en de gewonde touristen in de dichtsbijzijnde plaats met natte bagage. Sommigen zijn al aan hun derde jeep toe! Bij ons blijft de stemming goed, er wordt nog net niet gezongen. Rebecca heeft ergens een Twix vandaan gehaald en die in de verloting gegooit. Degene die als eerste de Mount Everest ziet, krijgt de hele helft van de Twix. Rijkhalzend kijken we naar de Everest uit, we zien veel besneeuwde bergen, stukken van de Himalaya, maar die ene berg blijkt altijd in de wolken. Zelfs als we bij het Rongbuk klooster aankomen, dat een frontale view op de noordzijde van de Everest heeft, zien we voornamelijk een berg wolken.

De hike naar Mount Everest Basecamp 's
Ochtends worden we wakker gemaakt door Rebecca die fluistert: "Everest, de Everest." We schuiven de gordijnen open en daar ligt 'ie, tussen onze voeten door in volle glorie. Dit is echt heel indrukwekkend. Iedereen rent naar buiten, het ziet er niet uit al dat termisch ondergoed. Het geklik van de fototoestellen is niet van de lucht. Een Engelsman komt met tranen in zijn ogen langs; "prachtig, zo met de morgenzon." Bepakt en bezakt gaan we een paar uur later op pad: vele lagen kleding, hoofd ingepakt, zonnebril, zonnebrand en veel eten en drinken. Als het warmer wordt onder de strakblauwe lucht, pellen we ons langzaam uit. We zien eenzame herders met hun kuddes en een soort grote marmotten. Het valt nog niet mee om op 5000 meter een stijgend pad af te leggen. Maar als we dan naast het bordje 'Mt. Qomolangma Basecamp' staan, dan voelen we ons heel stoer. Gek dat een berg die de hele wereld kent als Mount Everest, in het echt Qomolangma heet. We hangen er uren rond, terwijl het eigenlijk gewoon een enorme vlakte van gletsjerpuin is. Er is op dit moment een Spaanse expeditie op de Everest. Op het basecamp is een groep sherpa's bezig om een kudde yaks op te laden die de expeditie gaat bevoorraden. Het is erg interessant om dit te volgen.

Op de weg terug slaat plotseling het weer om. Enorme hagelbuien maken de hele vallei in mum van tijd wit. Terug in het klooster eerst een Tibetaanse maaltijd van de houtkachel, daarna met termisch ondergoed mijn slaapzak in om op te warmen.

Shitty Glasses
Net voor dat we het klooster verlaten komen de toiletverhalen op tafel. We zijn het er allemaal over eens dat de Tibetaanse toiletten nog erger zijn dan de Chinese. Meestal zit er geen dak op. Bovendien waait de wind over de hoogvlaktes vaak met volle kracht van achter in de 'poepverwijdergaten'. Dit is niet alleen koud, vaak wordt je plas teruggeblazen! Dan droog je je natte kont af met pleepapier, maar ook het pleepapier wordt teruggeblazen! Kun je nagaan als er wat anders op dat papier zit en je wordt door zo'n vies velletje achtervolgd. Geen wonder dat er in Tibet zoveel rondom het gat wordt gepoept. Door deze verhalen realiseren we ons dat we nog geen mooie illustratieve foto hiervan hebben, dus Johan gaat even een foto maken van de toestand rond de gaten. Hij besluit ook tot een close-upje van de situatie in het gat. Daarbij glijdt zijn zonnebril uit zijn borstzakje in de hoop. Nu is deze sterk verouderde RayBan zonnebril een geliefd item van Johan, dus hij wil het daar niet zomaar laten rusten. Eerst probeert hij mij over te halen aan de achterkant de toilet binnen te kruipen (door het poepverwijdergat). Als je weet hoe groen en geel het daar uitziet, kun je je voorstellen dat je gaat kokhalzen alleen bij het idee. Daarna heeft Johan de bril er met 2 houten palen uitgekregen, met de inmiddels goed geoefende 'chopstick' techniek. De bril afgespoeld met kokend water, behandeld met desinfectiemiddel en afgenomen met een wettie. Toch houden we de rest van de dag gepaste afstand van Johan.

We hebben de jeeptocht nog voortgezet tot aan de grens, waarbij onze CP ernstig onder invloed raakt van de macht van een oudere chauffeur van een blauwe jeep. We hebben hem niet meer onder controle. Vanaf de grens gaan we in sneltreinvaart terug naar Lhasa. In twee dagen, ondanks een lekke band, vuile benzine, kapotte accu, lifters en dezelfde modderbaden. Een ware uitputtingsslag.

top

home  mail  inspirerend  kenmerkend  beeldbepalend  grensverleggend